Moskisvet.com
Tim Gajser v elementu.

Davidovi ekstremi

''Včasih sam sebe vprašaš, kaj ti je tega treba''

David Stropnik
23. 08. 2019 07.41
2

22-letni Tim Gajser, ki je minulo nedeljo osvojil tretji naslov svetovnega motokrosističnega prvaka, se je na svoji domači progi v Halozah z nami pogovarjal o pestri karieri, velikih spremembah v zasebnem življenju in smelih načrtih za prihodnost.

Tim je prvič sedel na motor pri dveh letih, s tremi je že odpeljal svojo prvo dirko, pri enajstih pa osvojil evropsko prvenstvo v razredu do 65 ccm. Čez dve leti je to ponovil v višjem razredu do 85 ccm, leta 2012 pa postal mladinski svetovni prvak v razredu do 125 ccm in novinec leta mednarodne motociklistične zveze. S tem je bilo počasi konec dirkanja s skromnim družinskim budgetom, na preživelih motociklih in s potovanji v starem kombiju. Po prestopu v razred MX2 je počasi presedel na hondo in prišel v profesionalno ekipo. Leta 2015 je osvojil prvi naslov prvaka v MX2, naslednje leto pa še v kraljevem razredu MXGP.

Nenadkrilijivi Tim Gajser je predčasno še drugič postal svetovni prvak v kraljevem razredu MXGP.
Nenadkrilijivi Tim Gajser je predčasno še drugič postal svetovni prvak v kraljevem razredu MXGP. FOTO: David Stropnik

Potem so se stvari začele spreminjati. Dve težki sezoni, ko je bil še vedno 5. in 4. dirkač sveta, sta prinesli resne poškodbe in operacije, punco Špelo in odhod očeta iz ekipe. Oče Bogo je vsekakor najpomembnejša oseba v Timovem življenju in njegovi karieri, saj je bil vse življenje njegov trener, mehanik in menedžer.

Trikolesna (r)evolucija vožnje
Preberi še
Trikolesna (r)evolucija vožnje

Po družinski tragediji, v kateri je še pred Timovim rojstvom izgubil sina Žana, se je Bogo odločil, da bo iz Tima naredil svetovnega prvaka. Kljub posmehovanju okolice mu je to uspelo, in to dvakrat. Letos je Tim na samostojni poti osvojil še tretji naslov, drugega v elitnem razredu, in kljub temu ostal prijazen in preprost fant, zaradi česar je ljubljenec navijačev in vzornik mnogim mladim, pa tudi starejšim dirkačem. Zanj na primer odkrito stiska pesti tudi aktualni svetovni prvak motoGP Marc Marquez.

Kljub vsem uspehom in medijskemu obleganju Tim ostaja prijazen, preprost in dostopen.
Kljub vsem uspehom in medijskemu obleganju Tim ostaja prijazen, preprost in dostopen. FOTO: David Stropnik

Delo sta mu letos res olajšala poškodovana konkurenta Cairoli in Herlings, a pri dirkanju na tem nivoju je treba imeti tudi kanček sreče. To, da je edini od elitne peterice ostal cel na vseh dirkah, priča o njegovi zrelosti, kakovosti, hitrosti in nivoju dirkanja, pri katerem ni treba iti daleč čez svoje meje. Naslov je tako več kot zaslužen, kar potrjuje tudi neverjetna serija sedmih zaporednih zmag. Glede na to, da je letošnji naslov prvaka dosegel brez očetove podpore in po dveh kriznih sezonah, pa ima le-ta še posebno težo. Tim se je s tem znašel v elitni družbi le poldrugega ducata krosistov, ki se ponašajo s tremi naslovi svetovnih prvakov, pri čemer ima naš as šele 22 let. Letos ga čakajo še tri dirke svetovnega prvenstva, pokal narodov in Monster energy cup v Las Vegasu. Tim že več let ne skriva, da ga vleče ameriško prvenstvo v supercrossu, a vsaj prihodnje leto bo še zagotovo ostal v motokrosističnem svetovnem prvenstvu MXGP.

Tim Gajser v elementu.
Tim Gajser v elementu. FOTO: David Stropnik

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492