Moskisvet.com
Kriva pota - zabavna dejstva

Film/tv

Zanimiva dejstva o seriji Kriva pota, ki jih zagotovo niste vedeli

A.P.
01. 09. 2019 07.00
1

Pred dnevi je med oboževalci serije Kriva pota (Breaking Bad) završalo, saj se je na spletu pojavil prvi napovednik za filmsko nadaljevanje sila priljubljene serije, v kateri sta bila glavna akterja Walter White in Jesse Pinkman. Če je prvi v zadnji epizodi umrl, pa je usoda Pinkmana ostala zavita v tančico skrivnosti. A samo do danes ... oz. 11. oktobra, ko bo film ugledal luč sveta.

V zvezi s filmskim nadaljevanjem serije Kriva pota, ki nosi naslov El Camino, se je oglasil tudi Aaron Paul, ki je nepozabno upodobil Jesseja Pinkmana. 40-letnik je razkril, da življenje slednjega tudi po smrti Whita (Bryan Cranston) ni z rožicami postlano.

Filmsko nadaljevanje serije Kriva pota: kje je Jesse Pinkman?
Preberi še
Filmsko nadaljevanje serije Kriva pota: kje je Jesse Pinkman?

Če je prvi napovednik precej skrivnosten, pa nam je Aaron dal pomemben namig in oboževalce prosil, da si pred ogledom filma pogledajo prizor iz 7. dela 3. sezone z naslovom One Minute, v katerem Jessi zavrne prošnjo Whita o partnerstvu, saj da prinaša nesrečo in da je njegovo drogo tako ali tako označil za ničvredno.

Walter White in Jesse Pinkman v elementu
Walter White in Jesse Pinkman v elementu FOTO: Profimedia

Čeprav Breaking Bad danes velja za eno najboljših serij v filmski zgodovini, pa mnogi v seriji Vinca Gilligana niso prepoznali potenciala. Ta je leta 2011 razkril, da je scenarij predstavil tudi televizijski mreži HBO in srečanje označil za najslabšo profesionalno izkušnjo v karieri. ''Ženska, ki sem ji predstavljal scenarij, se ne bi mogla obnašati bolj nezainteresirano.'' HBO pa ni bila edini mreža, ki mu je podelila košarico. Iz različnih razlogov so ga zavrnili tudi TNT, FX in Showtime.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Matthew Broderick kot Walter White?

Kriva pota so na koncu pristala pri televizijski mreži AMC, ki je želela vlogo Walterja Whita zaupati Matthewu Brodericku, saj so v naslovni vlogi želeli znano ime, Cranston pa je bil v tistem času še relativno neznan igralec. Drugi na seznamu je bil John Cusack. ''V glavi se nam je vseskozi vrtel prizor, v katerem si Bryan brije prsi,'' je dejal nekdanji izvršni direktor pri AMC-ju o tem, zakaj so bili sprva skeptični glede Cranstona. A Gillian je pred tem že sodeloval z njim pri epizodi za serijo Dosjeji X in je vedel, da je Američan kos nalogi. ''Potrebovali smo nekoga, ki zna biti hkrati dramatičen in zastrašujoč, po drugi pa premore humanost, zato se nam na koncu zasmili. Bryanu je to v popolnosti uspelo,'' je dejal Gilligan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jesse Pinkman bi moral umreti v prvi sezoni

Čeprav se je celotna serija vrtela okoli dinamičnega para Walter White – Jesse Pinkman, pa Jesse prvotno ni bil mišljen kot glavni lik. Po prvotnih teorijah naj bi umrl v 9. epizodi 1. sezone, a je Gilligan kasneje pojasnil, da je ustvarjalcem hitro postalo jasno, da bo njegovo razmerje z Walterjem integralni del serije. V isti sapi je zanikal, da je Jessija rešila stavka ceha ameriških filmskih in TV scenaristov (2007–2008), kot so zmotno mislili mnogi, saj so že po drugi epizodi vedeli, da bodo ubrali drugačen scenarij. ''Vsi smo vedeli, kako dober je Aaron Paul in kakšen užitek je delati z njim, zato je hitro postalo jasno, da bi bila velika napak, če bi njegov lik ubili.''

Stavka je kljub temu odigrala ključno vlogo

Stavka ceha ameriških filmskih in TV scenaristov kljub omenjenim besedam avtorja serije ni bila brez posledic za Kriva pota, saj so morali ustvarjalci zaradi nje prvo sezono skrajšati za dve epizodi. Če bi imel prvotno zamišljenih devet in ne sedem delov, bi se Walter precej hitreje in nasilneje preobrazil v Heisenberga. Ker avtorji v času nastajanja niso vedeli, kako dobro se bo serija prijela, je bil prvotni scenarij nekoliko bolj dramatičen. ''Odvečni'' epizodi niso preprosto prestavili v drugo sezono, ampak ju začeli pisati z ničle, s scenarijem, ki ni ''bezljal'' tako kot prvi, saj bi z njim Walterjev lik potisnili do točke, od koder ne bi bilo vrnitve in bi v končni fazi ubral povsem drugačno krivuljo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

DEA igralce učil izdelave metamfetamina

Zaradi občutljive teme so ustvarjalci serije o svojem početju obvestili ameriški urad za boj proti drogam DEA in jih vprašali, če želijo biti del projekta, saj so želeli, da bi zadeva izpadla karseda realistično. ''Lahko bi dejali, da ne želijo imeti opravka z nami. A so uvideli, da je v njihovem interesu, da stvari naredimo prav. Zato so na snemanje poslali svoje kemike, ki so svetovali Aaronu Paula pri izdelavi metamfetamina,'' se spominja Cranston.

Pomagal je tudi učitelj kemije

Kot svetovalca so ustvarjalci serije Kriva pota najeli tudi profesorja kemije z univerze v Oklahomi, Dr. Donna Nelsona, ki se je ekipi pridružil sredi prve sezone. ''Verjetno je ni popularne TV-serije, ki si kdaj ne bi česa razlagala po svoje. A ni bil namen, da je to izobraževalna serija, pač pa popularna, kar pomeni, da je vedno prostora za umetniško svobodo, da je ta bolj zanimiva.'' Pri serijah o drogi ustvarjalci gledalcem zagotovo ne želijo izdati, kako lahko zgradijo svoj ''meta'' imperij. ''V primeru Whita je njegova ''meta'' modra, v resničnosti pa bi bila brezbarvna. Kot rečeno, pa to ni znanstvena oddaja, ampak fikcija.''

Ne droga, ampak sladkor

Značilen moder kristalni metamfetamin, ki smo ga videli v seriji, seveda ni bil pravi. V resnici so bili to obarvani kristali sladkorja, ki so jih ustvarjalci kupovali v trgovini s sladkarijami Candy Lady v Albuquerqueju, ki danes ponuja Breaking Bad linijo sladkarij.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gus Fring bi moral imeti precej manjšo vlogo

Giancarlo Esposito ni bil pretirano zainteresiran za vlogo Gusa Fringa, saj so liku sprva odmerili precej manjšo minutažo. ''Pred ponudbo serije nisem videl, a menedžer mi je dejal, da je to trenutno njegova najljubša serija. Žena mi je predlagala, da sprejmem vlogo, a tovrstnih manjših vlog sem oddelal že veliko. Hotel sem razviti lik in ko smo posneli eno epizodo, sem želel biti del te družine,'' se spominja italijansko-ameriški igralec, ki si je v svoji drugi sezoni iz predvidenih sedmih izpogajal 12 epizod.

Aaron Paul kletvico ''b*tch'' izusti manjkrat, kot mislite

Čeravno je med gledanje serije marsikdo dobil občutek, da Jesse Pinkman domala vsak drugi dialog konča s kletvico ''b*tch'', pa temu v resnici ni tako. V 62 epizodah jo namreč izgovori le 54-krat. Kletvica je sicer neločljivo povezana z likom in leta 2014 je nastala aplikacija Yo, Bitch.

Whitov alter ego je navdahnila resnična oseba

Walterjev alter ego – narko kralj Heisenberg – je poklon nemškemu fiziku Wernerju Karlu Heisenbergu, ki je leta 1932 prejel Nobelovo nagrado za fiziko, in sicer za razvoj kvantne mehanike. Je avtor znamenitega načela nedoločenosti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prizor s pico velikanko je uspel v prvem poizkusu

Prizor, ko White iz jeze zaluča škatlo s pico in ta pristane na strehi, je uspel v prvem poizkusu, da je družinska pica končala na strehi, pa je bil rezultat sreče. Hiša – gre za resnično lokacijo – na naslovu 3828 Piermont Drive NE v Albuquerqueju (filmski naslov je sicer 308 Negro Arroy Lane) je postala prava turistična atrakcija, mnogi oboževalci pa so želeli poustvariti prizor s pico, kar pa seveda ni razveselilo lastnika, ki jim je v slogu Mika Ehrmantrauta zagrozil, da prenehajo s tovrstnim početjem, sicer se jim ne obeta nič dobrega.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Smrt Jane potrla oba glavna igralca

Ko so Paula povprašali, kateri prizor mu je bilo najtežje posneti, je izpostavil smrt Jane, ki jo je ob sebi našel mrtvo, potem ko se je zadušila v lastnem bruhanju. Prizor je bil čustveno naporen tudi za Cranstona, ki je po snemanju 15 minut jokal kot dež.

Če bi lahko kaj spremenil ...

Ko so Gilligana vprašali, ali kaj obžaluje, je priznal, da ga je ena stvar motila skozi celotno serijo – Jessijevi zobje. ''Bili so preveč popolni. Velikrat so ga pretepli in bil je na ''meti'', ki je neprizanesljiva do zob. V resničnem življenju bi imel verjetno grozne.''

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

62 epizod ni naključje

Da se je serija zaključila pri številki 62, ni slučaj in simbolno močno povezana z vsebino. Kemijski element z atomskim številom 62 v periodnem sistemu je namreč samarij, ki ga v medicini uporabljajo za zdravljenje raka, vključno pljučnega.

Impresivno število žrtev

Če nas je večina precenila, kolikokrat je Jessi izgovoril znamenito kletvico, smo definitivno podcenili število smrtnih žrtev v seriji – teh je bilo kar 270!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Felina

Zadnja epizoda serije Breaking Bad ima naslov Felina, ki ni le anagram besede finale, pač pa tudi naslov pesmi, ki se odvrti med epizodo in v besedilu povzame celotno dogajanje serije, čeravno je bila posneta desetletja pred njo. Prav tako je beseda sestavljanka kemijskih elementov Fe, Li in Na, torej železo, litij in natrij, ki simbolizirajo kri, metamfetamin in solze.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470