Moskisvet.com
David Schwimmer je bil v vlogi Rossa nezamenjljiv.

Film/tv

Rossa iz serije Prijatelji bi skoraj igral zvezdnik Urgence!

A.P.
19. 09. 2019 09.04
0

Težko si je zamisliti, da bi junake iz serije Prijatelji igrali drugi igralci kot Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry in David Schwimmer. A prav lahko bi se zgodilo, da bi v vlogi Rossa (Schwimmer) nastopal igralec, ki se je uveljavil v seriji Urgenca.

David Schwimmer je v humoristični seriji Prijatelji (Friends) nastopal v vlogi Rossa Gellerja in težko si je v njegovi vlogi zamisliti nekoga drugega. Toda ameriški igralec sprva vloge ni hotel in ni želel prebrati niti scenarija. Vsaj tako beremo v novi knjigi popkulturnega zgodovinarja Saula Austerlitza Generation Friends: An Inside Look at the Show That Defined a Television Era, v kateri je zbral pričevanja vseh akterjev, ki so sodelovali pri ustvarjanju ene najbolj popularnih TV-serij v zgodovini. Ta bo 22. septembra 2019 praznovala 25 let od premiere.

David Schwimmer je bil v vlogi Rossa nezamenjljiv.
David Schwimmer je bil v vlogi Rossa nezamenjljiv. FOTO: Profimedia

Schwimmer je tedaj razmišljal, da bi televizijsko kariero zamenjal za gledališko, zato mu ponudba Warner Brosa ni dišala, zato pa toliko bolj delo v gledališkem podjetju Lookingglass iz Chicaga. Ustvarjalca serije Prijatelji, Marta Kauffman in David Crane, sta želela, da nastopi že v pilotni epizodi serije Couples, a je produkcijska hiša vztrajala, da izberejo nekoga drugega. Ko je nastajal scenarij za Prijatelje, je lik Rossa nastajal prav z njim v mislih, sta pojasnila ''starša'' Friendsov.

Chandler, Joey in Ross
Chandler, Joey in Ross FOTO: Profimedia

''Vlogo sta mu bila pripravljena dati brez avdicije, kar je velik privilegij, ki se mladim in neuveljavljenim igralcem ne zgodi pogosto," beremo v Austerlitzevi knjigi. ''Bila je le ena težava. Schwimmer vloge ni hotel.'' Kot razlog navaja, da je imel takrat 27-letni David dovolj snemanj pilotnih epizod za serije, ki so ostale v predalu, saj jih ni hotela odkupiti nobena televizija, za njim pa je bila tudi slaba izkušnja s snemanja komedije Monty na Foxu.

Sloviti kavč iz serije Prijatelji na svetovni turneji
Preberi še
Sloviti kavč iz serije Prijatelji na svetovni turneji

David Crane in Marta Kauffman sta kakopak imela plan B, ki pa se je prav tako izjalovil. Na avdiciji za Rossa ju je navdušil Noah Wyle, ki pa je isti čas dobil vlogo v seriji Urgenca (ER) in se odločil za slednjo, v primeru, da bi se izkazala za kiks, pa bi igral Rossa. Kot vemo, je Urgenca postala prava televizijska senzacija, ki so jo snemali kar 15 sezon. A Wyle se je kljub temu pojavil v Prijateljih, a v precej manjšem ''obsegu''. To je bilo v prvi sezoni, ko sta z Georgeom Clooneyjem flirtala z Rachel in Monico.

Noah Wyle je zaslovel s serijo Urgenca.
Noah Wyle je zaslovel s serijo Urgenca. FOTO: Profimedia

Za vlogo Rossa sta se potegovala tudi Mitchell Whitfield (kasneje Rachelin zaročenec Barry) in Eric McCormack, ki se je proslavil z vlogo v seriji Will in Grace. Schwimmer je naposled le uslišal prošnje agenta, prebral scenarij in ''bil zadovoljen nad dejstvom, da se serija osredotoča na skupino in je brez osrednje zvezde'', je zapisal Austerlitz.

Med 22. septembrom 1994 in 6. majem 2004 so posneli kar 236 epizod serije Prijatelji.
Med 22. septembrom 1994 in 6. majem 2004 so posneli kar 236 epizod serije Prijatelji. FOTO: Profimedia

Svoje je naredil tudi klic legendarnega režiserja Jamesa Burrowsa, ki je poudaril, da je bila vloga pisana prav zanj. Schwimmer je med branjem scenarija zbrane s svojim nastopom sezul. ''Vloga Rossa mu je bila kot ulita in ni potrebovala nobenih prilagajanj.'' Vse ostalo je zgodovina.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400