Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

Vojaška vozila prihodnosti se bodo 'potila'

S.R.
24. 12. 2010 12.36
2

Priznano podjetje BAE Systems je v Veliki Britaniji predstavilo sadove svojega programa za razvoj bojnih vozil prihodnosti (FPV – Future Protected Vehicle), ki ponuja zanimiv vpogled v visokotehnološka bojišča prihodnosti.

Pri programu je sodelovalo 35 podjetij, cilj pa je bil ugotoviti, katere tehnologije se bodo najbolje obnesle na lahkih oklepnih vozilih v prihodnosti. V času študije so podjetja predstavila na stotine različnih tehnologij, na koncu pa so se odločili za prikaz sedmih različnih konceptnih vozil, ki prikazujejo nabor najpomembnejših inovacij. Med slednjimi so tudi kamuflažni sistem z električnim črnilom, mikrovalovna orožja, lebdeči elektromagnetni oklep in nekakšno mehanično 'potenje', ki zmanjša toplotni obris vozila.

WRAITH
Lahek izvidniški tank bo zahvaljujoč visoko zmogljivemu hladilnemu sistemu oddajal izjemno malo toplotnih signalov in bo zato namenjen tihotapljenju za sovražnikovimi linijami. Na krovu bo imel tudi močan mikrovalovni oddajnik, s katerim bo motil sovražnikove elektronske naprave, uporaben pa bo tudi za nadzor množic pri protestih. Vozilo naj bi bilo opremljeno tudi z naprednimi biometričnimi senzorji, s katerimi bo lahko nadzorovalo množico in v njej iskalo nevarne posameznike.

POINTER UGV (Unmanned Ground Vehicle)
Štirinožni robot za težek teren, ki ima na nogah gosenice. Uporabljal bi se za izvidniške naloge in podporo pehoti.

BEARER
Večnamensko tovorno vozilo, ki bo uporabno v različnih situacijah. Lahko bo prevažalo zaloge ali ranjence, opremili pa bi ga tudi s komunikacijsko opremo za nadzor bojišča.

CHARGER
Opisujejo ga kot 'specializirano smrtonosno vozilo', gre pa za nekakšen križanec med tankom in buldožerjem. Lahko bo prebil zidove, glede na cilje naloge pa bo opremljen tudi z raketami, havbicami ali topovi. Vozilo bo opremljeno tudi z elektromagnetnim oklepom, ki ima med zaščitnimi ploščami in vozilom nekaj praznega prostora, tako da oklep 'lebdi' nad vozilom.

SAFEGUARD
Vozilo bi bilo po načrtih ustvarjalcev hrbtenica pehotnih enot. Združevalo bi oklep in napredne komunikacijske sisteme za nadzor bojišča, prevažalo bi lahko največ osem vojakov ali druga majhna vozila, kot je prej omenjeni Pointer.

ATLAS
Popolnoma avtonomna vozila, ki bi z naprednimi senzorji popolnoma sama prevažala zaloge v konvojih, tako da človeška življenja ne bi bila niti za trenutek v nevarnosti.

RAIDER
Dvotonsko vozilo brez posadke za izvidniške naloge in manjše spopade, ki bi ga lahko nadzorovali daljinsko ali pa bi delovalo povsem samostojno.

Poleg zgoraj omenjenih vozil pa je raziskava ponudila še nabor številnih drugih bolj ali manj neverjetnih tehnologij. Med slednje spadajo tudi sistem za pridobivanje vode iz zraka (podjetje BAE pravi, da lahko v eni uri pridobi okoli sedem litrov) ter navpično izstreljene rakete, ki bi lahko brez obračanja vozila zadele tarče v krogu 360 stopinj. Ena izmed najbolj nenavadnih idej je tehnologija 'potenja', pri kateri bi oklepno vozilo skozi nekakšne 'pore' izločalo vodo in tako zmanjšalo toplotni obris vozila. Čeprav vse te tehnologije zaenkrat obstajajo samo na papirju, odgovorni pri podjetju BAE pravijo, da je izbranih 35 primernih idej, primernih za nadaljnji razvoj, ter da je naslednja stopnja izdelava prototipov.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400