Moskisvet.com
V zraku lahko vohuni tudi po en teden - 3

Visoki obrati

V zraku lahko vohuni tudi po en teden

M.J.
12. 01. 2011 16.32
1

Kitajska lahko kot odgovor na razvoj ameriškega letala F-22 raptor preizkuša svoje bojno letalo J-20, vendar se zdi, da je razvoj ameriške vojaške tehnologije še vedno več svetlobnih let pred kitajskim.

Predvsem zato, ker v tem času poteka preizkušanje novega vohunskega letala, ki lahko v zraku ostane tudi po več dni skupaj. Letalo z imenom global observer (svetovni opazovalec), ki lahko naenkrat nadzira in opazuje območje v velikosti Afganistana, trenutno preizkušajo v kalifornijski puščavi. Njegov razpon kril meri skoraj toliko kot razpon kril civilnega letala boeing 747, njegova cena pa znaša približno 30 milijonov ameriških dolarjev (22,8 milijona evrov).

Trenutna vohunska letala lahko ostanejo v zraku približno 30 ur.
Trenutna vohunska letala lahko ostanejo v zraku približno 30 ur. FOTO: arhiv proizvajalca

Po podatkih podjetja AeroVironment Inc, ki je letalo izdelalo, je omenjeni model trenutno v preizkusni fazi uporabe vodika, s katerim je brez večjih težav ostalo v zraku na višini 1,5 kilometra več kot štiri ure. Poleg tega proizvajalec preizkuša za pogon tudi uporabo baterij.

Razpon kril meri skoraj toliko kot razpon kril civilnega letala boeing 747.
Razpon kril meri skoraj toliko kot razpon kril civilnega letala boeing 747. FOTO: arhiv proizvajalca

Trenutna vohunska letala lahko ostanejo v zraku približno 30 ur, vendar pri podjetju zagotavljajo, da lahko njihovo letalo ostane v zraku tudi po več dni skupaj, celo teden. Obenem predstavlja cenejšo alternativo vohunskim satelitom, ki dogajanje na Zemlji spremljajo iz vesolja. Poleg omenjenega modela si za pogodbo z ameriško vojsko prizadevata še dve brezpilotni letali. Eno izmed njih je X-47B, ki ga izdeluje podjetje Northrop Grumman corp. in lahko poleti iz letalonosilke z lasersko vodenimi bombami. Drugo letalo pa je model Phantom ray, ki ga izdeluje Boeing in je namenjen za uničevanje radarskih sistemov za sovražnikovimi bojnimi črtami.

Omenjena letala in njihovi proizvajalci trenutno še nimajo sklenjenih pogodb z ameriško vojsko, vendar jih Pentagon že vneto preizkuša in se obenem dogovarja s proizvajalci o njihovem nakupu.
 

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492