Moskisvet.com
Tajvanski proizvodi - 3

Visoki obrati

Tajvanci znova uvedli 'styluse'!

R.B.
16. 02. 2011 12.35
0

Saj ni res, pa je! Tajvanski HTC je k svoji najnovejši tablici dodal tudi nadzor s plastičnim pisalom oziroma 'stylusom' za napreden vnos podatkov in za delen nadzor uporabniškega vmesnika. S pisalom naj bi uporabnik doživel zanimivo izkušnjo.

HTC deloma sledi Samsungu in Dellu, ki sta oba že predstavila tablice manjših, bolj telefonskih dimenzij. Njihov najnovejši tablični računalnik z imenom Flyer, predstavljen pred nekaj dnevi v Barceloni, ima vgrajen sedempalčni zaslon, vstavljen v zanimiv (applovski?) aluminijasti okvir. Zaslon je kontrasten, vmesnik pa je že znani Sense, ki so ga tokrat priredili za večje zaslone ločljivosti 1024 X 600 .

'Leteča tablica' bo težko konkurirala korejskim in ameriškim izdelkom.
'Leteča tablica' bo težko konkurirala korejskim in ameriškim izdelkom. FOTO: arhiv proizvajalca

Tudi strojna podpora ni pretirano revolucionarna, saj so mu vgradili le 1,5-gigaherčni enojedrni procesor, ki po besedah tistih, ki so ga preizkusili, dobro opravlja naloge. Majhno razočaranje naj bi bila implementacija Gingerbreada 2.3, ki ni najbolj v duhu najmodernejših tabletnih androidov. Vendar naj bi prenovljeni Sense zaobšel vse Googlove omejitve in uporabniku pričaral najboljšo izkušnjo. Procesorju pomaga radodarni gigabajt RAM spomina in ROM spomin, razširljiv do 32 gigabajtov (microSD). Za povezljivost bo poskrbela hitrejša verzija HSPA (+) paketnega prenosa podatkov, ki jo ponujajo tudi nekateri slovenski operaterji.

Najbolj zanimivo pa je HTC-jevo 'škrebljanje'. Scribble je implementacija že znanega plastičnega pisala, ki naj bi omogočal veliko bolj natančen nadzor, seveda v kombinaciji s prstnimi blazinicami. S pisalom, ki bo dodano osnovnemu paketu, se bo lahko virtualno pisalo, risalo objekte in osnovno nadzorovalo uporabniški vmesnik. Sicer je človek upravičeno skeptičen do stylusov, ki so 'krasili' vse najpomembnejše WinMo izdelke v preteklosti. Vendar je treba vedeti, da je tokratni zaslon veliko bolj občutljiv in predvsem kapacitativen (s pomočjo električne prevodnosti zaslona in prsta določa mesto dotika), za razliko starejših naprav z rezistivnimi zasloni (delujejo na podlagi fizičnega stika dveh naelektrenih površin in tako določajo mesto dotika), ki so potrebovali močnejši pritisk.

HTC bo nasledniku popularnega modela Desire malce smešno dodal črko S.
HTC bo nasledniku popularnega modela Desire malce smešno dodal črko S. FOTO: arhiv proizvajalca

Poleg tablice pa so pri HTC najavili tudi nov asortiman mobilnih telefonov. Med njimi so tudi mobilniki, o katerih se je v zadnjih mesecih precej govorilo, le da so malce drugačni od govoric. Gre za t. i. 'Facebook' mobilnike, ki bodo še olajšali že tako preprosto androidno povezavo z najbolj popularnim družabnim omrežjem na svetu. Mobilna telefona ChaCha (s fizično tipkovnico) in Salsa (z zaslonom na dotik) bosta imela posebno tipko za Facebook in tudi Sense bo malce prirejen družabnim storitvam. Poleg Facebookovih mobilcev (na naslovnici) pa v obtok prihajata enojedrna naslednika popularnih modelov Desire in Wildfire, ki pa pod pokrovčkom ne skrivata kaj bistveno revolucionarnega.

Tajvanci torej ostajajo zvesti svojemu načelu, da je raznolikost prednost. Vendar se je v senci novih izdelkov s Korejskega polotoka in ZDA HTC kar malce potuhnil in sprožil ugibanja o njihovih realnih zmožnostih, da resno posežejo v tablično tekmo. Več bo jasno v naslednjih mesecih, ko bo novi Flyer prišel, vsekakor pa bodo ljubitelji 'visokotehnoloških tajvanskih računalnikov' bolj veseli večjega brata (ali sestre) novega Fylerja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470