Moskisvet.com
M1 Abrams, ZDA – V uporabo je prišel leta 1980, ognjeni krst pa je doživel v Zalivski vojni, kjer je sejal smrt med zastarelimi ruskimi tanki, ki so jih uporabljali Iračani. Gre za enega najtežjih tankov na svetu, saj tehta skoraj 68 ton. Poganja ga turbinski motor s 1500 konjskimi močmi, ki ga pospeši do 68 km/h. Oklepljen je z odličnim kompozitnim oklepom, za mestno bojevanje pa ga opremijo z eksplozivnim reaktivnim oklepom (ERA).

Visoki obrati

Smrtonosni vladarji bojišč

S.R.
11. 01. 2011 10.22
8

Tako kot so lovska letala hrbtenica vseh letalskih sil, so na tleh na bojišču nesporni gospodarji bojišča tanki. Od skromnih začetkov so tanki prehodili dolgo pot in se iz preprostih topov na gosenicah razvili v izjemno dovršene ubijalske stroje.

Tanke so v bitki prvič uporabili v prvi svetovni vojni pri bitki na Somi, a jih je pestilo preveč težav, da bi lahko resneje prispevali k izidu bitke. A že drugi svetovni vojni je bila slika povsem drugačna, saj so bili tanki hrbtenica vseh vojskujočih strani, izdelali pa so jih na deset tisoče. Danes so tanki tehnološko dovršeni ubijalski stroji, ki samo s pojavo na bojišču vzbujajo strah pri nasprotniku.
Oglejte si nekaj najboljših tankov na svetu ter si oglejte posnetek ameriškega tanka Abrams v akciji. Ne pozabite pa še na vojaška vozila prihodnosti, ki jih trenutno razvijajo po svetu.

 

 

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400