Moskisvet.com
Kraja vozil z brestičnimi ključi

Visoki obrati

Raziskava: 10 sekund je dovolj, da vam ukradejo avto

A.P.
09. 08. 2019 08.29
0

Raziskava avtomobilistične revije What Car? je razkriva, kako zelo lahko je ukrasti nekatere priljubljene jeklene konjičke novejšega datuma. Je med ranljivimi tudi vaš avtomobil?

Doba polno avtomatiziranih avtomobilov prinaša številne prednosti, a napredna tehnologija ima tudi številne šibke točke, med katerimi je tudi varnost pred krajami. Britanska raziskava je pokazala, da vam lahko tehnološko podkovani tatovi v novejše avtomobile na zelo eleganten način vdrejo v zgolj 5 sekundah. Je to znak za preplah?

Pomežiknite in že ga ni več. Spretni tatovi lahko ekspresno hitro in nesumljivo ukradejo vaše vozilo.
Pomežiknite in že ga ni več. Spretni tatovi lahko ekspresno hitro in nesumljivo ukradejo vaše vozilo. FOTO: Dreamstime

Največje tveganje predstavlja brezstična tehnologija, saj je s tehnologijo za kopiranje kod nekatera vozila mogoče odpreti in odpeljati v zgolj nekaj sekundah. Med najbolj ranljivimi sta DS 3 Crossback in Audi TT RS, ki vam jih lahko lopovi odtujijo v 10 sekundah (5 sekund porabijo, da ga odklenejo in še pet, da vam ga odpeljejo), medtem ko za terensko vozilo Land Rover Discovery Sport TD4 180 HSE porabijo 30 sekund.

Vdiranje v vozila je postalo precej bolj elegantno.
Vdiranje v vozila je postalo precej bolj elegantno. FOTO: Dreamstime

Pri Audiju je to moč preprečiti in sicer z aktivacijo senzorja proti tatvini in izklopom brezstičnega vstopa. V tem primeru se tatovom avto vsaj s tehnološkega vidika ne vda. Omenjeni Land Rover, ki nosi letnico 2018, ima to nesrečo, da ni opremljen z najnovejšo radijsko tehnologijo, ki onemogoča dupliciranje signala ključa. Nekoliko bolje kot trojica sta se odrezala Ford fiesta in BMW X3, ki najspretnejšim tatovom vzameta 40 sekund za vstop in še 20 za vžig.

Novodobni tatovi vozil to počno precej bolj elegantno kot njihovi predhodniki.
Novodobni tatovi vozil to počno precej bolj elegantno kot njihovi predhodniki. FOTO: Dreamstime

Posamezni proizvajalci kot so Mercedes-Benz, BMW in Ford so v preprečitev kraj začeli v svoja vozila vgrajevati senzorje gibanja, ki izklopijo signal ključa, ko ni aktiven, kar prepreči zaznavo signala, zato ga ni mogoče odpreti na eleganten način. Vseh sedem testiranih vozil je bilo sicer nemogoče odkleniti, če je bil ključ deaktiviran. Kot je zapisal urednik revije What Car?, Steve Huntingford, je dobra novica, da nekatere znamke jemljejo kraje zelo resno, ''toda narediti morajo več, da izboljšajo varnost, še posebej pri rabljenih modelih.''

Kako običajno poteka ''keyless'' kraja vozil?

Najnaprednejši tatovi, ki za zagon vozila uporabljajo brezkontaktne ključe, delajo v parih in si za žrtev najpogosteje izberejo vozila parkirana pred hišami. Eden drži napravo, ki okrepi signal namenjen ključu blizu vozila, medtem ko drugi z napravo, ki prenaša signal do ključa, stoji blizu hiše in tako preslepi sistem. Malce manj sofisticirani storilci s silo vstopijo v notranjost vozila in s pomočjo elektronskih pripomočkov onemogočijo sistem za preverjanje prisotnosti in pristnosti ključa ali pa elektronsko prilagodijo neoriginalen ključ.

S kolesi Rimac ni šale! Tat obžaloval, da je ukradel kolo najbogatejšemu Hrvatu
Preberi še
S kolesi Rimac ni šale! Tat obžaloval, da je ukradel kolo najbogatejšemu Hrvatu

Rezultati testa:

DS 3 Crossback Puretech 155 Ultra Presitega – ukraden v 10 sekundah

Land Rover Discovery Sport TD4 180 HSE (2018) – ukraden v 30 sekundah

Land Rover Discovery SD6 306 HSE – odprt v 20 sekundah, a ga je bilo nemogoče odpeljati

BWS X3 xDriv 20i M Sport (2018) – ukraden v 60 sekundah, a le z aktivnim ''pametnim ključem''

Audi TT RS Roadster – ukraden v 10 sekundah, a le z aktivnim ''pametnim ključem''

Ford Fiesta 1.0 Ecoboost 140 ST-Line X – ukraden v 60 sekundah, a le z aktivnim ''pametnim ključem''

Mercedes A-Class A220 AMG Line – ukraden v 50 sekundah, a le z aktivnim ''pametnim ključem''

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470