Moskisvet.com
Railgun postavil nov rekord - 2

Visoki obrati

Railgun postavil nov rekord

S.R.
14. 12. 2010 09.09
12

Ameriška mornarica je že leta 2008 dokazala, da lahko orožje deluje tudi v praksi, 10. decembra 2010 pa so s svojo igračko postavili nov hitrostni rekord, saj so dosegli hitrost skoraj 8 machov (osemkratna hitrost zvoka).

Arnold Schwarzenegger z dvema railgunoma v filmu Eraser
Arnold Schwarzenegger z dvema railgunoma v filmu Eraser FOTO: Google
Orožje je bilo desetletje le teorija, znana predvsem navdušencem nad strelskimi igrami, kjer je 'railgun' pogosto orožje. Railgun ne strelja s pomočjo eksplozije smodnika kot preostala orožja, temveč z uporabo elektromagnetnega toka pospeši izstrelek na večkratno hitrost zvoka. Prevodni izstrelek tako pospeši vzdolž vzporedno postavljenih naelektrenih tračnic. Rezultat bi bilo orožje, ki lahko v nekaj minutah zadane tarčo oddaljeno več kot 200 kilometrov.

Zaradi tako velike hitrosti izstrelek sploh ne nosi nobenega eksploziva, temveč ubija s čisto kinetično energijo. Za ocenjevanje moči izstrelka znanstveniki merijo energijo v megajoulih ob izstopu slednjega iz cevi. En megajoul je udarna moč približno enotonskega avtomobila pri 100 kilometrih na uro. Pri najnovejšem preizkusu je imel izstrelek moč skoraj 33 megajoulov, tako da si lahko približno predstavljate, kaj bi pri tolikšni sili ostalo od tarče.
Mornarica je od leta 2005 v razvoj orožja vložila več kot 200 milijonov dolarjev, kar pa ni nič nenavadnega, saj ima railgun v primerjavi z konvencionalnimi orožji številne prednosti. Hitrost izstrelka je tudi do trikrat večja kot pri ostalih najmočnejših orožjih, zato lahko v nekaj minutah zadane zelo oddaljene tarče. Za primerjavo, vodeni izstrelki letijo počasneje od zvoka, kar pomeni možnost, da tarče ob udaru že ni več tam. Poleg tega je doseg topov mornarice le okoli 20 kilometrov, z railgunom pa bi lahko s pomočjo sistemov GPS v nekaj minutah s kirurško natančnostjo zadeli več sto kilometrov oddaljeno tarčo.
Ladjam poleg tega ne bi bilo treba več prevažati ogromnih količin eksploziva, kar bi zmanjšalo število nesreč in nevarnost ob neposrednem napadu na ladjo. Z railgunom bi celo lahko uporabili izstrelke drugih ladij proti njim, saj bi lahko namerili naravnost na skladišče orožja sovražne ladje in jo tako popolnoma uničili.
Railgun podjetja BAE, ki ima pogodbo z ameriško mornarico.
Railgun podjetja BAE, ki ima pogodbo z ameriško mornarico. FOTO: Google

Pri vsem skupaj pa ne gre zanemariti precej nižjih stroškov. Za primerjavo, raketa tomahawk stane okoli 600.000 dolarjev (450.000 evrov), medtem ko bi bil izstrelek za railgun mnogo cenejši, ladja pa bi jih lahko nosila precej več.
Kljub vsemu pa orožje še ne bo kmalu pripravljeno za uporabo, saj morajo razvijalci premagati še številne ovire. Orožje namreč ob strelu proizvede neverjetno količino toplote in skoraj stopi tračnice, medtem ko sproščena energija skoraj uniči tračnice in cev. Problem je tudi v samem izstrelku, ki mora biti iz posebnih materialov, saj bi ga drugače uničila že sama toplota ob izstopu iz cevi. Seveda je težava tudi v ogromni porabi energije, a mornarica upa, da bo z najnovejšimi generatorji in kondenzatorji lahko zagotovila energijo za šest do dvanajst nadzvočnih strelov na minuto.
A še nismo na tej točki. Mornarica upa, da bodo delujoči railguni na palubah ladij nekje do leta 2025.
 

 

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479