Moskisvet.com
Prihodnost zaslonov na dotik - 1

Visoki obrati

Prihodnost zaslonov na dotik

R.B.
19. 01. 2011 11.49
0

Zasloni na dotik se pojavljajo na čedalje večjem številu naprav, od mobilnih telefonov, hladilnikov avtomobilov do žerjavov. Ker gre razvoj naprej, lahko kmalu pričakujemo nove, še bolj interaktivne produkte.

Zasloni na dotik nas preplavljajo iz vseh strani, zdi se, kot da je dotik poleg senzualne dobil še eno novo dimenzijo, tisto elektronsko. Zasloni na dotik v prenesenem pomenu torej čutnost premikajo prek meja organskega.

Prozorni 'Suface' zaslon na dotik
Prozorni 'Suface' zaslon na dotik FOTO: Google

Revolucija zaslonov na dotik se je začela pri Applu v Cupertinu, nadaljuje se pa krepko prek ameriških meja. Še posebno dejavni so Azijci, ki s svetlobno hitrostjo prijavljajo patente, nove naprave in programske rešitve, prilagojene zaslonom na dotik. Seveda se največ inovacij in novih tržnih implementacij zgodi (zaenkrat še) prek Atlantika pri bratih Američanih, ki so še vedno največji potrošniki na svetu in kjer je že pred nekaj leti povprečna babica znala iPoda bolje 'vrteti' po rokah kot pa povprečni Evropejec srednjih let.

Kjer je dim, je ponavadi tudi ogenj in tako proizvajalci, razvijalci, tržniki in piflarski elektronski vznesenci v ZDA kar tekmujejo med seboj, kdo bo bolje napovedal dogajanje v prihodnosti. Predvsem pa vsi željno čakajo rezultate raziskav na inštitutih, ki jim plačujejo mastne denarce za nova odkritja in 'napoved prihodnosti'.

Prvi guru in 'steklena krogla v prvi osebi' Steve Jobs je spet vzel zdravstveni dopust (upajmo, da se mu karcinom ni ponovil), vendar njegovo jabolko ne miruje. Govori se o iPadu druge generacije z resolucijo zaslona, ki naj bi s svojo gostoto znova pretental človeško retino (očesno mrežnico) in pričaral na normalni razdalji popolnoma 'nezrnato' sliko. Resolucija zaslona novega iPada naj bi se vrtela kar okoli 2048 x 1536 točk, kar naj bi pri malo manj kot desetih palcih velikosti ustvarilo popolno iluzijo.

Patent za fizično tipkovnico na dotik
Patent za fizično tipkovnico na dotik FOTO: Google

Tudi pri Microsoftu, poleg Googla največjemu konkurentu Appla, ne ostajajo pri miru. Po velikem pompu iz Vegasa se zadnje čase veliko govori o novi podlagi Surface, ki naj bi se s pomočjo podizvajalca Samsung močno približala povprečnemu potrošniku, družini ali podjetju. Diode, ki lahko v velikanski matrici prepoznavajo ne samo dotik, temveč tudi delno globino predmeta, so bile sicer že znana tehnologija, vendar jih do sedaj še nihče ni uspel zložiti v tako veliko matrico in jih predvsem podrediti nadzoru.

Je pa Microsoft po nekaterih navedbah že registriral patent za nov zaslon na dotik, ki naj bi bil naslednji korak od haptične povratne informacije. Izdelali naj bi polimerni zaslon, ki naj bi spreminjal obliko glede na svetlobno indukcijo. Po domače to pomeni, da bi lahko s pomočjo različnih jakosti in valovnih dolžin svetlobnega sevanja spreminjali obliko popolnoma ravnega zaslona in na njemu celo ustvarili relief, podoben tipkam, ki se lahko spreminja. Tako se bo tipkovnica lahko fizično pojavila na zaslonu in po želji tudi izginila.

Sicer registracija novega patenta ne pomeni nujno tudi skorajšnje implementacije novega izuma, vendar je jasno, da veliki igralci na trgu že iščejo in razvijajo nove pristope pri manipulaciji z informacijo. Kot kaže, bo prihodnost prišla prej, kot smo jo pričakovali.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414