Moskisvet.com
Avtodeli iz paradižnika in jajca

Visoki obrati

Avtodeli iz paradižnika in jajčnih lupin

A.P.
13. 08. 2019 07.23
0

Obstajajo številni načini, kako koristno porabiti jajčno lupino, a da je tako koristna, si verjetno ni mislil nihče. Raziskovalci univerze v Ohiu namreč skušajo iz jajčnih lupin in lupin paradižnika izdelati avtodele.

Babice in dedki so jajčne lupine metali na kompost, danes jih mečemo v koš za bio odpadke, v prihodnosti pa bi lahko iz njih izdelovali avtodele. Raziskovalci in predstavniki nekaterih znamk avtomobilov namreč preučujejo načine, kako jajčne lupine, olupke paradižnika in druge biološke odpadke uporabiti za izdelavo avtodelov. S tem bi vozila postala cenejša in okolju prijaznejša. 

Se obeta prava mala revolucija v izdelavi avtodelov?
Se obeta prava mala revolucija v izdelavi avtodelov? FOTO: Dreamstime

Profesorica in raziskovalka na univerzi v Ohiu, Katrina Cornish, verjame, da so olupki paradižnika dovolj močni za izdelavo blažilcev, okvirja za motor, pnevmatik, cevi in drugih delov. Tudi jajčnim lupinam bi lahko bilo zaradi podobnega razloga prizaneseno propadanje na kompostu. Sliši se za lase privlečeno, a ti materiali bi lahko nadomestili industrijske saje (ogljik), ki jih najdemo v številnih prej naštetih avtodelih in katerih proizvodnja okolju še zdaleč ni prijazna.

Bodo avtodeli v prihodnosti nastajali iz bioloških odpadkov, kot so paradižniki ...
Bodo avtodeli v prihodnosti nastajali iz bioloških odpadkov, kot so paradižniki ... FOTO: Dreamstime

Uporaba jajčnih lupin in olupka paradižnika bi blagodejno vplivala na okolje, poleg tega bi zmanjšali količino odpadkov na Zemlji. Omenjene avtodele (v teorij) bi preprosto reciklirati, kar je ključnega pomena, saj so deli, kot so pnevmatike in cevi, ''hitro pokvarljiva roba''. 

Made in China* – premium električni SUV z nenavadnimi vrati
Preberi še
Made in China* – premium električni SUV z nenavadnimi vrati

To ne bi bilo prvič, da bi hrana našla pot v avto. Pa ne mislimo hrane, ki jo v avto prinesemo sami. Leta 2008 je Ford s podjetjem Lear za mustanga izdelal sojino peno za sedeže. Že mnogo prej, leta 1941, je Henry Ford razvil in izdelal avto iz mešanice soje, pšenice, konoplje ipd., legendarni trabant pa je bil izdelan iz steklenim vlaknom podobne plastike oz. plastificiranega odpada, imenovanega duroplast.

... in jajčne lupine.
... in jajčne lupine. FOTO: Dreamstime

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479