Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

Nova nevarnost pod morjem

S.R.
21. 12. 2010 10.52
5

Že od časov druge svetovne vojne so podmornice nesporni vladarji oceanov. Ti tihi plenilci lahko od daleč brez opozorila uničijo cela mesta. Velika Britanija je bila od nekdaj ponosna na svojo pomorsko floto, ki se ji je sedaj pridružila nova podmornica.

Podmornico s primernim imenom HMS Ambush ("zaseda") je zgradilo podjetje BAE Systems Submarine Solutions v ladjedelnici Barrow-in-Furness. Gre za drugo podmornico iz razreda Astute in največjo britansko jedrsko podmornico vseh časov. Splavili so jo 16. decembra 2010 (oziroma naj bi jo, saj zaradi napake na dvigalu tega dne ni bila spuščena v morje).

Izdelava je še bolj zapletena kot pri ameriškem Space Shuttlu. Podmorska pošast tehta 7.400 ton, dolga je 97 metrov, široka več kot 10 metrov, visoka pa 12 nadstropij. Njen jedrski reaktor bi lahko z energijo oskrboval celo mesto, v 25 letih življenjske dobe pa ga ne bo treba niti enkrat napolniti. Poleg tega lahko ladja iz morske vode proizvaja kisik in vodo, kar pomeni, da lahko pod vodo obkroži svet, brez da bi se enkrat samkrat dvignila na površje. Edina omejitev je tako hrana, ki jo je na krovu dovolj za tri mesece. Posadka sicer šteje 98 mož. Najvišja hitrost pod vodo naj bi bila 29 vozlov (54 km/h). Ladja lahko tako na dan prepotuje okoli 500 milj (900 kilometrov). Kljub temu podmornica s svojimi posebnimi propelerji proizvaja manj hrupa kot majhen delfin, zato je sovražne podmornice praktično ne morejo izslediti.

Namesto periskopa ima Ambush zapleten sistem radarjev, sonarjev in drugih različnih senzorjev, s katerimi lahko zazna plovila, oddaljena več kot 3.000 navtičnih milj (okoli 5.500 kilometrov), kar v praksi pomeni, da lahko podmornica iz Angleškega kanala brez težav spremlja celoten ladijski promet na vzhodni obali ZDA. V trupu nosi mešanico raket tomahawk in torpedov spearfish (skupaj največ 38 kosov), s katerimi lahko uniči druge podmornice, ladje, letala in tarče na kopnem na razdalji več kot 2000 kilometrov.
Ladja je stala okoli 1,2 milijarde funtov (1,4 milijarde evrov) in je druga od sedmih naročenih podmornic razreda Astute, v operativno rabo pa naj bi prišla leta 2011. Prva iz razreda je bila HMS Astute, ki je v rabi ob leta 2007. Kljub vse večjim stroškom, varčevanju in zamudah pri projektu se je britanska vlada vseeno odločila, da bo v naslednjih 12 letih zgradila še preostalih pet podmornic. Skupna vrednost projekta bo tako okoli 12 milijard funtov.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497