Moskisvet.com
Vegas CES - 4

Visoki obrati

Kaj je prinesel Vegas?

R.B.
11. 01. 2011 11.21
1

Končal se je največji sejem uporabniške elektronike na svetu (CES) in odprl novo poglavje pri elektronskih igračkah in izboljšal stare pridobitve. Leto 2011 bo v znamenju tablic in 'oblakov'.

V Vegasu se je verjetno marsikomu zdelo, da se vse vrti okrog mobilnih naprav na dotik. Nove mobilne naprave v obliki tablic in pametnih telefonov so kar malce zasenčile notesnike in namizne računalnike, saj se bo ameriški uspešnici na dotik iPad ob bok postavilo kar nekaj konkurenčnih naprav.

Vegas CES - 2
Vegas CES - 2 FOTO: arhiv proizvajalca

Prva je vsekakor Motorolin Xoom (izgovarja se 'zum'), ki je pravi dokaz tega, kako je Motorola v zadnjih letih vstala od mrtvih kot 'ptič Feniks iz pepela'. Ameriški komunikacijski velikan se je v zadnjih letih pobral izključno zaradi enega samega razloga, ki se mu reče Android. Ljudje so bili že malce siti telefonov tipa RAZR in Motorola se znašla v škripcih. Nato pa je prišel mali robotek in med prvimi se je pojavila tudi ameriška super uspešnica Motorola Droid. Danes se proizvajalec komunikacijskih naprav ponaša že s četrto in peto generacijo 'androidnih telefonov, med katerimi pa se je znašla tudi tablica Xoom. Poganjal jo bo dvojedrni ARM procesor s skupno hitrostjo dveh gigahercev in gigabajtom rama. Vmesnik bo napredni Androidi verzije 3.0 s sladkim imenom Honeycomb. Ipadu bo konkuriral z zmogljivostjo (tudi grafično – 1080p/24fps), perifernimi priklopi (3 x USB 2.0., HDMI) in verjetno tudi ceno. Xoomu se bo pridružil tudi manjši brat, pametni telefon z imenom Atrix, s podobnimi zmogljivostmi, vendar z Gingerbread OS (verzij 2.3 ali nadgrajene 2.4). Posebnost bosta vsekakor baterija kapaciteto 1.920 mAh, kar je za 50 odstotkov več od trenutnih konkurentov in hiter prenos podatkov.

Vegas CES - 1
Vegas CES - 1 FOTO: arhiv proizvajalca

Mobilni telefoni so bili tudi letos v ospredju, še posebno pa so se postavljali ameriški ponudniki mobilnih storitev z implementacijo prenosov podatkov 4G. Verizon, ki je poleg Sprinta že polno zagnal nove podatkovne prenose, obljublja nove izdelke, ki bodo delovali v okviru protokola LTE (sprint ponuja Wi-Max). Tudi AT&T obljublja četrto generacijo, vendar bo to le nadgradnja obstoječih omrežij, kot je HSPA+ (podobno, kot je to zaenkrat predvideno pri nas). Naprave, ki podpirajo hitre prenose je zagotovil tajvanski tiger HTC, ki je predstavil svojo paradno napravo Thunderbolt (Verizon), ki bo pri AT&T-ju slišal na ime Inspire. Oba mobilnika istih staršev se bosta ponašala s prenosom LTE in možnostjo video klicev, ki bodo integrirani v vmesnik Sense.

Tudi korejska velikana Samsung in LG sta predstavila svoje adute v 4G igri, vse bo krasila zadnja (telefonska) verzija Androida, torej Gingerbread. LG bo prišel z modelom Revolution, Samsung pa pa z modelom SCH-i520, ki ga bo krasil nov, še bolj kontrasten in ekonomičen zaslon Super AMOLED Plus. Tudi LG naj bi na področjih zaslonov naredil velikanski napredek in sicer s 3,5G modelom Optimus Black, ki naj bi bil najtanjši telefon na svetu ( 8 milimetrov). Anoreksične mere naj bi mu omogočal zaslon, NOVA (LED), ki bo zelo ekonomičen, svetel in prvi tovrstni LCD zaslon na svetu.

Vegas CES - 3
Vegas CES - 3 FOTO: arhiv proizvajalca

Zanimiv napredek je pokazal tudi Sony Ericsson (SE), ki se je ob prihodu Androida malce izgubil in precej zamudil vlak novitet v prejšnjih obdobjih. Njihov nov prihajajoči mobilni telefon se imenuje Arc in je oblikovan zelo sodobno, z tanko linijo in izboljšanim uporabniški vmesnikom. Tokrat naj bi japonsko-švedska naveza poskrbela za najnovejši androidni OS, ki pa naj bi bil celo v verziji 2.4. to naj bi pomenilo, da bo Gingerbread že kmalu dobil tudi nadgradnjo, kot je bilo tod pri verziji Eclair (2.0 in 2.1).

Appla na sejmu ni bilo, bilo pa je cel kup dodatkov. Morda je to le nekakšno zatišje pred nevihto, saj pri Applu napovedujejo dve noviteti in sicer iPhone pri ponudniku Verizon (do sedaj so ga prodajali le pri AT&T-ju) in novi iPad druge generacije, ki naj bi se ponašal z visoko resolucijskim HD zaslonom, velikim vgrajenim zvočnikom in velikimi prenosi podatkov. Nekateri omenjajo tudi povezljivosti četrte generacije, kar je precej logično ob izbruhu ponudbe hitrega paketnega povezovanja.

Vegas CES - 4
Vegas CES - 4 FOTO: arhiv proizvajalca

Microsoft pa se je za svoj projekt Surface združil s Samsungom, kar se je izkazalo kot pravilna odločitev. Produkt sveže ljubezni se imenuje Surface 2.0, za katero je Samsung priskrbel vrhunski 40-palčni zaslon. Naj osvežimo spomin: Surface prve generacije je bila velikanska kocka, ki je s pomočjo spodaj vgrajenih kamer določala področje dotika in prepoznavala predmete, ki so se znašli na površini. Stala naj bi več kot 10.000 dolarjev in naj bi bila majhna. Surface 2.0 pa je velik korak naprej, saj za prepoznavanje ne potrebuje več kamer, ampak to stori zaslon sam. Vendar to še ni vse. 40-palčni zaslon ima vgrajene posebne infrardeče senzorje, z vsako točko v zaslonu posebej zaznavajo objekte nad in na zaslonu. To omogoča tudi prepoznavanje teksta na papirju in celo delno tridimenzionalno obliko predmetov. Zaslon bo prepoznaval okrog 50 simultanih dotikov, pomagala mu bosta AMD Athlon II in grafična kartica AMD Radeon HD 6700M .

Televizijske novitete so bile na letošnjem sejmu v Las Vegasu kar malce v ozadju, če jih primerjamo z lanskoletnim 3D pompom. Javnost očitno čaka na boljšo manifestacijo trirazsežnosti, ki zaenkrat ni najbolj izvedena, realistična in primerna za daljši ogled. Sony je sicer prikazal trirazsežno sliko, za katero ne potrebujete očal, vendar slednja ni najbolj posrečena in deluje le pri pravilni postavitvi gledalca glede na zaslon. Očitno bo treba na pravi 3D holo-efekt počakati še nekaj časa.

Veliko produktov, ki so se pojavili na sejmu CES, bo na voljo tudi pri nas, zato je lasvegaška evforija primeren pokazatelj igračk tudi za evropske trge. Le da bo za nekatere igračke, ki se bodo pri nas morda pojavili pod drugim imenom, treba še malce počakati.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492