Moskisvet.com
Jaguarjev E-type iz 60-tih let dobil 'retro' naslednika - 6

Visoki obrati

Jaguarjev E-type iz 60. let dobil 'retro' naslednika

M.J.
08. 03. 2011 15.50
5

Švedsko oblikovalsko podjetje Vizualtech je potrdilo, da bo izdelalo zelo omejeno serijo vozil growler E, ki bo pomlajen in sedanjim trendom prilagojen znameniti Jaguarjev model E-type iz 60 let.

Ker letos mineva 50 let, odkar so pri Jaguarju izdelali znameniti E-type, so se pri podjetju Vizualtech odločili, da izdelajo vozilo, ki bo to obletnico primerno obeležilo. Ime vozila z oznako growler E 2011 verjetno ni najbolj posrečeno, vendar želijo s tem pri proizvajalcu ohraniti ekskluzivnost. Po navedbah podjetja naj bi bil prvi growler izdelan in pripravljen za prodajo v poletju leta 2012, trenuten cilj pa je izdelati vsaj tri do štiri vozila hkrati. V primeru večjega povpraševanje pa so pripravljeni izdelati tudi manjšo serijo vozilo, pri čemer bi jim pomagali podjetji Styer in Valmet.

Growlerjeva karoserija bo izdelana iz kompozitnih vlaken.
Growlerjeva karoserija bo izdelana iz kompozitnih vlaken. FOTO: arhiv proizvajalca

Priznati je treba, da so pri švedskem podjetju odlično opravili 'rekonstrukcijo', saj so obdržali večino linij in tudi obliko takratnega E-typa, poleg tega pa so dodali ravno pravšnjo mero modernosti. Growlerjeva karoserija bo izdelana iz kompozitnih vlaken, ki bodo prilepljena na karbonsko strukturo, ki jo bodo na sprednjem in zadnjem delu ojačali s cevastimi profili. Ti bodo nosili obese, pogonski agregat in menjalnik, masa vozila pa naj bi znašala okoli 1550 kilogramov.

Vozilo bo poganjal prisilno polnjen petlitrski V8 agregat, znan tudi iz modela XKR, kateremu bo moč iz dosedanjih 380 kilovatov povečana na 447 kilovatov. To naj bi zadostovalo za pospešek do 100 kilometrov na uro v manj kot štirih sekundah. Podatki o tem, koliko vozil naj bi že bilo naročenih, še niso znani, je pa znano, da bo posamezen 'retro' primerek kupca veljal približno 495 tisoč evrov (če bo izdelana serija vozil) oziroma 990 tisoč evrov (če bo izdelanih le nekaj vozil).

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479