Moskisvet.com
Fobos-Grunt

Visoki obrati

Izgubljena ruska sonda, ki vsebuje radioaktivne snovi, bo padla na Zemljo

STA
16. 12. 2011 13.50
2

Sonda Fobos-Grunt, ki jo je Rusija izstrelila proti Marsovemu satelitu Fobos, bo prihodnji mesec padla na Zemljo, so sporočile pristojne ruske službe. Sonda brez posadke je po izstrelitvi 9. novembra zašla iz smeri in se ji ni uspelo utiriti. Kljub poskusom znanstvenikov, da sondo reprogramirajo, jim to, kot kaže, ni uspelo.

Eden od instrumentov na sondi vsebuje tudi deset kilogramov radioaktivnega kobalta-57

Kot je danes sporočila ruska vesoljska agencija Roskozmos, bo sonda padla na Zemljo med 6. in 19. januarjem.

Sonda bo ob vstopu v Zemljino atmosfero zgorela, vendar pa naj bi kakih 20 ali 30 kosov v skupni teži 200 kilogramov padlo na Zemljo.

Dobrih 14 ton težka sonda vsebuje 12 ton strupenega goriva, ki bo po pričakovanjih vesoljske agencije zgorelo okoli sto kilometrov nad tlemi. Eden od instrumentov na sondi vsebuje tudi deset kilogramov radioaktivnega kobalta-57, ki pa naj ne bi povzročil radioaktivnega onesnaženja.

Pri agenciji so še pojasnili, da bodo lahko območje na Zemlji, kamor naj bi padli ostanki sonde, določili šele nekaj dni pred padcem.

Ruski znanstveniki so si sicer po neuspešnem utirjenju sonde prizadevali, da bi jo popravili, a očitno brez uspeha. Za težave pri utirjenju naj bi bil kriv pokvarjen motor ali napaka programske opreme. Sonda bi morala po prvotnih načrtih v začetku leta 2013 pristati na Fobosu, na Zemljo pa bi se morala vrniti avgusta 2014 in s seboj prinesti vzorce.
 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479