Moskisvet.com
hipone 5 - 2

Visoki obrati

iPhone 5 že naprodaj ...

Reuters / S.R.
10. 08. 2011 13.40
7

... na Kitajskem! Tam je namreč že na voljo najnovejša verzija težko pričakovanega Applovega mobilnika iPhone pete generacije. Seveda govorimo o ponaredku, ki so mu Kitajci nadeli ime hiPhone5, prodajajo pa ga od 200 juanov (22 evrov) naprej.

Ponarejeni iPhoni so na kitajskem nekaj vsakdanjega.
Ponarejeni iPhoni so na kitajskem nekaj vsakdanjega. FOTO: Reuters

Kitajska trgovina Taobao svojo najnovejšo komercialno potezo opravičuje z dejstvom, da malce boljši 'originali' pač stanejo tudi po več kot 800 juanov (okoli 87 evrov), zato so se odločili za cenejšo različico. Prodajalci v trgovini sicer ne skrivajo dejstva, da je njihov telefon precej drugačen od originala.
hiPhone 5 sicer temelji na fotografijah težko pričakovanega iPhona pete generacije, ki kljub skrivnostnosti družbe iz Cupertina vsake toliko časa pricurljajo v javnost. Kljub temu da gre za ponaredek, je tudi 'kitajski iPhone 5' tanjši od sedanjih Applovih mobilnikov četrte generacije, od katerih ga ločijo tudi rahlo manj zaobljeni robovi. Razlika postane očitna, ko telefon vzamemo v roke, saj je izjemno lahek in bolj kot na telefon spominja na plastično igračo, kar je običajno glavna pomanjkljivost vseh piratskih telefonov.
Zahodne organizacije Kitajsko sicer neprestano kritizirajo zaradi izjemne razširjenosti ponarejenega materiala oziroma vsesplošnega kršenja intelektualnih pravic na vseh mogočih področjih, a je na policah kitajskih trgovin kljub temu brez težav mogoče dobiti vso mogočo piratsko robo, od ur, torb, programov in seveda telefonov.
Kitajska je bila prav zaradi kršenja avtorskih pravic v središču pozornosti že pred mesecem dni, ko je neki ameriški bloger na spletu objavil slike lažne Applove trgovine v Kunmingu, v kateri so prodajali neuradne iPhone, Macbooke in ostale priljubljene 'jabolčne' izdelke.
Ljubitelji tistih pravih, originalnih Applovih izdelkov bodo morali na novi telefon še malce počakati, saj naj bi ga guru Steve Jobs predstavil septembra. Kljub poplavi lažnih telefonov (to nikakor ni prvi in zagotovo ne zadnji hiPhone) pa se za uspeh nove serije iPhonov ni bati, saj je Apple samo v zadnjem četrtletju prodal neverjetnih 20.34 milijonov mobilnikov četrte generacije, kljub temu da gre za več kot eno leto stare telefone.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497