Moskisvet.com
Največ bo pridobil iPad.

Visoki obrati

IOS 4.2 – velik korak za mobilne naprave?

R.B.
23. 11. 2010 14.13
2

Apple je izdal novo posodobitev operacijskega sistema iOS, ki napravam omogoča nekatere nove možnosti uporabe mobilnih naprav z zasloni na dotik.

Največ bo pridobil iPad.
Največ bo pridobil iPad. FOTO: Reuters

Apple je dolgo pripravljal nadgradnjo za mobilni operacijski sistem iOS, saj jo je napovedal že pred petimi meseci. Verzija 4.2 je končno na voljo za vse uporabnike iPhonov, iPadov in iPodov. Največji korak, ki ga je tokrat uspelo narediti Applu, je, da je uspel poenotiti nadgradnje za vse naprave v eno in s tem zelo poenostaviti pretakanje s spleta za uporabnike.

Poleg tega pa je nadgradnja tudi retroaktivna, torej pride v poštev tudi za starejše naprave, kakršni sta iPhone 3G in 3GS, vendar bodo starejši aparati prikrajšani za določene funkcije, kakršna je AirPrint. Sicer bo največ sprememb vidnih na iPadu, kjer že dolgo ni bilo nobene nadgradnje sistema. Uporabniku naj bi nadgradnja pričarala lepšo in bolj gladko uporabniško izkušnjo.

iPhone
iPhone FOTO: arhiv proizvajalca

Poleg izgleda pa so pri Applu poskrbeli za nekaj konceptualnih novitet, ki so jih po kuloarjih že nekaj časa napovedovali. Uporabnik bo sedaj imel možnost nadzora multiopravilnosti, ki so jo mnogi do sedaj pogrešali. Slednja je bila že dolgo prisotna na platformi Android, zato ni bilo jasno, zakaj je Apple ni implementiral tudi na iPadu. Nadgradili so tudi prikaz elektronske pošte, ki sedaj omogoča tudi možnost 'nitne' postavitve elektronskih sporočil. Prehod med aplikacijami naj bi bil hitrejši in bolj gladek ter tudi nekatere lastnosti glede GPS označevanja fotografij in videov bodo nekaterim prišle prav.

Poslovni uporabniki bodo imeli poslovne storitve poenotene na enem koncu. Elektronska pošta bo prihajala v en poštni nabiralnik, ki bo postavljen v enotno aplikacijo. Tudi računalničarji bodo imeli boljši dostop do upravljanja za razne varnostne dodatke in aplikacije v večjih poslovnih sistemih.

Nova nadgradnja bo še bolj olajšala uporabo že tako preprostim napravam, ki jih izdeluje Apple. Tako bo še več ljudi kupovalo njihove naprave in Apple se bo še bolje utrdil na svetovnem računalniškem tronu. Do nadaljnjega.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497