Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

Internet kot serijska oprema vozil

M.J.
02. 12. 2010 11.51
3

Napredek v razvoju zabavne elektronike v vozilih vse bolj nakazuje na to, da tudi avtomobilski sektor počasi, a vztrajno, sledi vodilnim trendom.

Internet je brezplačno dostopen na že skoraj vseh pomembnejših stacionarnih točkah, medtem ko v vozilih ta še vedno ostaja domena najprestižnejših vozil. Vendar se tudi na tem področju marsikaj spreminja. Napoveduje se, da naj bi v roku treh let že skoraj vsaj vozila, ki zapustijo proizvodnjo linijo, imela predpripravo za internetni dostop. Po podatkih poznavalcev in tudi največjih avtomobilskih proizvajalcev, ki so se v novembru sestali v Berlinu, naj bi bil dostop do interneta del serijske opreme vozil, ki bodo prodana v letu 2013.

Po navedbah enega izmed največjih podjetji na področju razvoja avtomobilske tehnologije T-systems automotive naj bi bila uporaba interneta v vozilih več kot mogoča. Zlasti zaradi dejstva, ker je vsa tehnologija, potrebna za njegovo vpeljavo, že na voljo. In kar je še pomembneje je, da naj bi internet postal pomembna komponenta v komunikaciji med vozili. Ta tehnologija je trenutno še v razvojni fazi.

Rezultat integracije tehnologije v vozila pa vzbuja tudi določene polemike, zlasti v Združenih državah Amerike, kjer je zvezna vlada že naznanila bodoče smernice, ki se jih bodo morali proizvajalci vozil držati. Smernice naj bi zlasti pripomogle k zmanjšanju nevarnosti, s katero se soočajo vozniki ob vpeljavi novih tehnologij. Predstavniki oblasti imajo zlasti v mislih nevarnosti, ki bi nastale ob morebitnem brskanju po internetu ali objavljanju novosti na znanih socialnih omrežjih.

Navkljub temu koristi, ki jih prinaša uporaba interneta v vozilih, prevladajo nad slabostmi. Kljub strahu, ki ga Američani enačijo z odvračanjem pozornosti od vožnje, ni glavni namen dostopa do interneta brskanje po Facebooku, temveč sinergija sistemov, ki bodo olajšali vožnjo in pripomogli k varnosti vseh udeležencev v prometu.

In kar je verjetno še najpomembnejše je to, da se avtomobilska industrija strinja, da so za takšno delovanje potrebni univerzalni standardi, ki jih bodo postavili avtomobilski izdelovalci sami in ne neke tretje osebe.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497