Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

Honda sedaj tudi leti

S.R.
27. 12. 2010 20.14
0

Podjetje je seveda najbolj znano po svojih avtomobilih, a Honda vseskozi raziskuje tudi druge oblike prevoza. Tako je konec decembra 2010 v Severni Karolini z odobritvijo Ameriške zvezne uprave za letalski promet (FAA) poletelo njihovo prvo letalo.

Med 51-minutnim letom so ocenili sposobnosti letala ter zbirali podatke o možnih izboljšavah. Letalo, uradno poimenovano preprosto HondaJet, poganjata dva Hondina reaktivna motorja HF120, ki pa sta domiselno nameščena nad krili. S tem so poskušali razvijalci zmanjšati hrup pri nizkih letih, zmanjšati porabo goriva, izboljšati letalne sposobnosti ter navsezadnje tudi povečati prostor v kabini in prtljažnem prostoru.

Največja hitrost letala je 420 vozlov (okoli 770 kilometrov na uro), leti na višini dobrih 13 kilometrov, doseg pa je po dosedanjih podatkih okoli 2.500 kilometov. Letalo je zares majhno, saj v dolžino meri nekaj manj kot 13 metrov, široko je 12 metrov, visoko pa samo štiri. Poleg dveh članov posadke bo na krovu lahko največ šest potnikov, ki pa bodo, kot se za poslovno letalo spodobi, potovali v udobnih usnjenih sedežih in ostalem razkošju.

Pilotiranje tega majhnega letala bo pravi prestiž, saj bo pilotom na voljo kontrolna plošča v celoti izdelana iz stekla, ki bo vključevala tri 35-centimetrske zaslone. Razen krmiljenja bodo piloti vse opravili z dvema na dotik občutljivima zaslonoma. Vse našteto Hondino malo letalo postavlja daleč pred konkurenco. Honda namerava za namene testiranj izdelati pet letal (vsa bodo potrjena s strani FAA), s katerimi bodo dokončno preizkusili vse mehanične lastnosti, strukturo letala in opravili vsa testiranja.

Čeprav 4,5-milijonsko malo poslovno letalo predstavlja Hondin vstop v letalsko industrijo, imajo zanj že preko 100 naročil. V letu 2011 pa bo končana tudi proizvodna hala, ki se bo razprostirala na skoraj 25.000 kvadratnih metrih površine, proizvodnja pa naj bi se začela leta 2012, kar je le dobro leto pozneje, kot je bilo sprva načrtovano.
 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497