Moskisvet.com
Hitrejši kot naboj; Bloodhound - 5

Visoki obrati

Hitrejši kot naboj – Bloodhound

M.J.
09. 02. 2011 14.41
4

Zasnovan je z enim in edinim namenom; doseči in preseči hitrost 1000 milj na uro (1609 kilometrov na uro), s čimer bi vozilo postalo hitrejše kot izstreljen naboj.

Nadzvočno vozilo naj bi po puščavi drvelo s kar 1609 kilometri na uro.
Nadzvočno vozilo naj bi po puščavi drvelo s kar 1609 kilometri na uro. FOTO: Google

Britanski inženirji so končno začeli z izdelavo konstrukcije, za katero upajo, da bo postala najhitrejše vozilo na svetu. Želje snovalcev so, da bo vozilo z imenom 'Bloodhound', katerega razvijajo že cela tri leta, postavilo nov hitrostni rekord med kopenskimi vozili proti koncu leta 2012 na osušenem jezeru v Južni Afriki. Vozilo bo poganjal reaktivni motor, ki bo nameščen nad hibridno raketo, skupaj pa naj bi proizvedla kar 135.000 konjskih sil, kar je ekvivalentno moči 180 dirkalnikov formule ena. Inženirji pri Hampson industries, podjetju specializiranemu za izdelavo vesoljske tehnologije, so izdelali načrt šasije, na katero bodo namestili tako reaktivni kot tudi raketni motor.

Prostovoljno čiščenje 'proge'
Prostovoljno čiščenje 'proge' FOTO: Google

Predstavnik podjetja Mark Abbey je dejal, da je ekipa izjemno navdušena nad načrti in tudi izdelava naj bi predstavljala nove vrste izziv. Prva preizkušanja Bloodhounda naj bi se začela v januarju prihodnje leto. Do takrat bodo inženirji podjetja Advanced Composites zasnovali in tudi izdelali prednji del vozila. Kolesa na vozilu bodo v premeru merila 90 centimetrov, izdelana pa bodo iz aluminijeve zlitine, ki bo morala vzdržati več kot 10 tisoč obratov v minuti, medtem ko se bodo spopadala z umazanijo, na katero bodo naletela na osušenih tleh jezera.

Dosedanji hitrosti rekord si lasti Andy Green, ki je z vozilom Thrust SSC v letu 1997 dosegel hitrost 760 milj na uro oziroma 1223 kilometrov na uro. Tudi pri tem projektu bo sodeloval kot voznik, pomoč pa mu bosta nudila dva tesna sodelavca tudi pri projektu Trust; Richard Noble in glavni inženir aerodinamike Ron Ayres.


 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492