Moskisvet.com
Google bookstore - 2

Visoki obrati

Googlova spletna knjigarna naj bi pometla s konkurenco

U.K.
08. 12. 2010 14.11
1

6. decembra je Google lansiral, kar naj bi bila največja digitalna knjigarna na internetu, Google Bookstore. Ali lahko premagajo Amazon?

Ideja Googlove spletne knjigarne naj bi bilo zastonj branje, vendar se slednje ne razlikuje toliko od Amazona ali Barnes & Noblea.

Google books
Google books FOTO: arhiv proizvajalca

Google Bookstore ponuja resnično ogromno število knjig, preko tri milijone naslovov, in mnoge so zastonj, saj ne sodijo več pod avtorsko zaščito. Kar 2,8 milijona knjig na Google Bookstore je zastonj, za druge pa je treba plačati.

Amazon, po drugi strani, ima 1,8 milijona brezplačnih knjižnih naslovov in približno 750.000 digitalnih knjig, za katere je treba plačati.

Google se ponaša tudi s tem, da prodaja digitalne knjige v različnih formatih in jih lahko bralci berejo na različnih napravah. Med formati sta tudi ePUB in PDF, ki delujeta na različnih napravah.

Amazon prodaja svoje knjige v zaščitenih formatih, ki jih lahko stranke brejo bolj ali manj samo na bralniku Kindle.

iPad
iPad FOTO: arhiv proizvajalca

Veliko težavo bo predstavljalo dejstvo, da formati iz Google Bookstore ne delujejo na bralniku Kindle, ki pa je eden najbolj priljubljenih e-bralnikov trenutno na tržišču. Res je, da želijo pri Amazonu v glavnem 'privezati' bralce elektronskih knjig, ki uporabljajo Kindle, nase in ravno to dejstvo je dokaz, da sta v tem trenutku Amazon in Google že v vojni.

Google ponuja še eno zanimivo novost. Knjige so namreč shranjene v oblaku, kar v bistvu pomeni, da lahko uporabnik začne brati knjigo zjutraj na svojem telefonu in popoldan nadaljuje z branjem na strani, kjer je končal na svojem bralniku.

Večina ostalih ponudnikov ponuja knjige tako, da jih mora kupec naložiti na napravo, kar ima določene slabosti. Med temi je potencialno pomanjkanje prostora na napravi.

Knjige na Google Bookstore imajo oštevilčene strani. Sliši se kot malenkost, a številčenje strani pri elektronskih knjigah je precej zapleteno, saj uporabniki spreminjajo velikost črk ter pozicijo strani. Kljub temu so knjige oštevilčene, tako kot so oštevilčene fizične knjige. Težavo so rešili dokaj preprosto, na manjših zaslonih (recimo telefonih) je številka ista preko več zaporednih strani.

Kindle
Kindle FOTO: arhiv proizvajalca

Pri Googlu so seveda precej molčeči, kar se tiče zaslužka, kljub temu so pricurljale govorice, da naj bi pri Googlu od založb zahtevali 30 odstotkov od prodaje, kar pa je dokaj običajno. Seveda pa niso za vse založbe enaki pogoji in od nekaterih naj bi Google iztržil precej več.

Cene knjig se bodo najverjetneje vrtele okoli 5–20 evrov za naslov. Dobrodošla je tudi napoved predstavnikov internetnega giganta, da bodo v knjigarno 'spustil' tudi manjše založbe, čemur se večina ostalih ponudnikov izogiba. Evropski bralci bodo lahko do knjig prišli v letu 2011, medtem ko Američani že lahko kupujejo svoje najljubše avtorje.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497