Moskisvet.com
Nokia izbrala Okna - 1

Visoki obrati

Finci so izbrali Okna!

R.B.
11. 02. 2011 11.55
10

Kocka je padla in največji proizvajalec mobilnih terminalov na svetu iz finskega Espaa je izbral največjega proizvajalca programske opreme na svetu za pogon svojih pametnih telefonov.

Nokia je vodilni proizvajalec mobilnih telefonov na svetu, vendar zadnja leta šepa na področju pametnih mobilnih terminalov kot posledica velikanskega uspeha ameriških in azijskih igračk na dotik. Navkljub malce nižji rasti prodaje v primerjavi z Applovimi in Googlovimi izdelki pa je Nokia lansko leto prodala 123,7 milijona enot, kar je 31 odstotkov vseh prodanih mobilnih terminalov na svetu. Treba je pa poudariti, da je navkljub majhni rasti prodaje finsko podjetje izgubilo štiri odstotke tržnega deleža in v predmestju Helsinkov je zazvonil alarm.

WP7 prihaja na Nokiine mobilne telefone (slika je fotomontaža).
WP7 prihaja na Nokiine mobilne telefone (slika je fotomontaža). FOTO: arhiv proizvajalca

Nokia je pred časom zaposlila bivšega direktorja Microsoftovega poslovnega oddelka, Kanadčana Stephena Elopa, ki se je kot vodstveni kader kalil že pri proizvajalcu Flasha Macromedii inpozneje priplezal na vrh novega lastnika Adoba. Pozneje je prestopil k Microsoftu, prevzel oddelek za poslovne aplikacije in bil eden ključnih mož pri razvoju ter uspešni prodaji pisarniškega programskega paketa Office 2007, pozneje tudi paketa Office 2010. Na Nokio je prišel proti koncu leta 2010 in s svojim prihodom kot prvi nefinski direktor tega skandinavskega gospodarskega 'grozda' obljubil svež veter. Očitno pa je vklopil tudi stare 'veze in poznanstva' ter v hišo pripeljal največje softversko podjetje na svetu.

Mobilna Okna se (počasi) uveljavljajo.
Mobilna Okna se (počasi) uveljavljajo. FOTO: arhiv proizvajalca

Mnogi so to dejanje pričakovali, navkljub vrečam denarja, ki jih je pogoltnilo podjetje Symbian v zadnjem desetletju, in Nokiini samozavesti ter napovedim o prevladi njihovega preljubega zastarelega uporabniškega vmesnika. Na drugi strani pa pri Nokii zagotavljajo, da Symbian ne bo šel v nič in napovedujejo da bodo v naslednjih letih še vedno prodali 150 milijonov Symbianovih naprav, vendar bo njihova povprečna cena verjetno še nižja od današnje, ki znaša 156 evrov (konec leta 2009 je znašala 186 evrov). Finci tudi obljubljajo, da bo tudi MeeGo platforma ostala na površju in da bo konec leta 2011 na trge prišel mobilnik s tem odprtokodnim operacijskim sistemom.

Nokia je torej izbrala Windows Phone 7 za prvi operacijski sistem na svojih telefonih. Kot pravijo pri Nokii, je to najboljša sinergijska poteza, saj bodo pomagali Microsoftu z odlično strojno opremo, velikansko bazo uporabnikov, Navteqovimi zemljevidi in predvsem z izkušnjami iz vseh segmentov mobilne telefonije. V zameno bodo dobili hitro odziven operacijski sistem, hitro rastočo bazo apliakacij na WP7 Marketu in iskalnik Bing, ki naj bi postal prvi iskalnik na Nokiinih napravah.

Dva velikana sta združila moči in nakazala še srditejši boj za prevlado na področju različnih mobilnih okolij. Ali bo to vsakemu posebej prineslo vnovično prevlado na področju pametnih telefonov, pa je stvar steklene krogle in napačnih odločitev Appla in Googla.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497