Moskisvet.com
facebook

Visoki obrati

Facebook vklopil prepoznavanje obrazov

R.B.
21. 12. 2010 11.33
1

Največje socialno omrežje na svetu je prejšnji teden vklopilo malce strašljivo aplikacijo, s pomočjo katere so bo lahko tudi zlorabljalo osebne podatke ljudi in ljudem lahko vsekakor posegalo v intimo.

Program, ki naj bi omogočal identifikacijo posameznika na podlagi njegovih obraznih značilnosti, bo omogočal prepoznavanje obrazov na fotografijah, ki jih bodo nalagali uporabniki Facebooka. To pomeni, da bo Facebook s prepoznavanjem in tudi z skeniranjem obrazov in hrambo značilnosti posameznikov lahko brez privolitve ustvarjal bazo o ljudeh.

Visoka tehnologija na socialnih omrežjih
Visoka tehnologija na socialnih omrežjih FOTO: Google

Sicer pa bo pridobivanje podatkov v zvezi z 'lastniki obrazov' precej omejeno, če za slednje ne bo na voljo oprijemljivih podatkov, ki bi vizualne karakteristike povezali s tekstovnimi. Vendar naj bi ob uporabnikovi zahtevi za prepoznavanje nekoga vsak uporabnik bil obveščen, da lahko osebo tudi označi (t.i. 'tagging). Tako pa se lahko kaj hitro pojavijo konkretni podatki o posameznikih, ki kar kličejo po zlorabi tistega, ki bo ponudil največ denarja.

Vsak 'lastnik' označbe slednjo lahko tudi izbriše, vendar se tukaj pojavijo problemi, če ljudje niso veliko aktivni na spletu, pa se njihovi podatki vseeno pojavijo brez njihove privolitve, enako pa je pri ljudeh, ki sploh niso prijavljeni v omrežje.

Kot pravi izvršni direktor Facebooka Chris Cox, naj bi z obsežnimi anketami in raziskavami ugotovili, da okoli 90 odstotkov uporabnikov tega popularnega omrežja močno podpira novitete, med katerimi je tudi prepoznavanje obrazov. V isti sapi tudi odgovarja kritikom, da je avtomatski vklop prepoznavanja obrazov neškodljiv in da bodo ljudje vedno sposobni funkciijo izklopiti, če jo bodo prepoznali kot vdor v njihovo zasebnost.

Storitev bodo vklopili konec naslednjega tedna v ZDA približno petim odstotkom uporabnikov. Če se bo prepoznavanje obraza izkazalo za popolnoma neškodljivo, ga bodo razširili tudi na celotni splet, oziroma na več kot pol milijarde uporabnikov.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479