Moskisvet.com
Discovery na prvi misiji leta 1984

Visoki obrati

Discovery končno pripravljen za svojo zadnjo misijo

U.K.
23. 11. 2010 12.03
2

Eno najbolj kultnih vesoljskih plovil je pripravljeno za svoj zadnji polet v vesolje, potem ko so morali zaradi potencialno nevarnega puščanja vodika nazadnje polet odpovedati.

Težavo so opazili na zunanjem rezervoarju za vodik. Discovery trenutno čaka na lansirni ploščadi v Kennedy Space centru Cape Canaveral in čaka na lansiranje, ki bi se moralo zgoditi že pred mesecem dni. Na dveh tako imenovanih kovinskih rebrih so namreč odkrili dve razpoki in inženirji so morali na novo umestiti dve sekciji, da so zamenjali poškodovana dela. Za vsak slučaj celotno plovilo pregledujejo tudi z rentgenskimi skenerji, da ne bi prišlo do kakšne katastrofe. Vendar vsaj za enkrat dodatnih težav niso odkrili.

Discovery pred misijo
Discovery pred misijo FOTO: NASA

Kljub temu da so napake odpravljene, je polet prestavljen na 3. december 2010. Discovery bo do vesoljske postaje ponesel poveljnika misije Steva Lindseya in člane posadke Alvina Drewa, Tima Kopra, Michaela Barratta ter Nicole Stott. Posadka bo 11 dni preživela na vesoljski postaji, poleg njih pa bo na postajo prišel tudi prvi robotski astronavt.

Misija z oznako STS-133 je 39. po vrsti in tudi zadnja misija plovila Discovery, ki se bo dokončno 'upokojilo' leta 2011. Pri vesoljski agenciji NASA naj bi do leta 2025 poslali človeško posadko na asteroid, do leta 2030 pa na Mars, vendar bodo za to uporabili druga plovila. Po tej misiji naj bi na vesoljsko postajo poslali še plovilo Endeavour, upajo pa, da bodo lahko pozneje opravili vsaj še eno misijo, najverjetneje z istim plovilom.

Naj spomnimo, da je Discovery eno od treh plovil iz vesoljske flote, imenovane Orbiter (druga dva sta Atlantis in Endeavour), in je trenutno najstarejše delujoče plovilo. Prvič je Discovery poletel v vesolje leta 1984, tja pa je ponesel dva komunikacijska satelita. Po upokojitvi naj bi ga odpeljali v muzej Smithsonian Institution's National Air and Space Museum.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497