Moskisvet.com
Formula 1 2021

Visoki obrati

Dirkalnik prihodnosti: takšen bo bolid formule ena leta 2021

A.P.
23. 08. 2019 07.30
0

Formula ena je že vrsto let tarča kritik, da je le še bleda senca same sebe, in da je postala skoraj tako dolgočasna kot spremljanje šaha. Leta 2021 se v kraljici motošporta obeta korenito spremenjen pravilnik, s katerim lastnik upa, da bo formuli povrnil stari draž.

Leta 2021 se v formulo ena vrača talni efekt, aerodinamični pojav, ki je sinonim za zlato dobo formule ena (70. in 80. leta 20. stoletja). Z njim želijo zmanjšati vpliv zračnega toka iz zadka, kar bo ponudilo več možnosti prehitevanj, ki se je iz ovinkov v zadnjem obdobju preselilo v bokse. S tem bo t. i. umazanega zraka bistveno manj, zato bo bolid med prehitevanjem lažje krotiti. Nov pravilnik bo omogočal, da bo bolid ustvarjal večjo potisno silo k tlom (downforce), zato bo zračni tok za bolidom manj turbulenten. Njegov vpliv naj bi zmanjšali kar za 40 odstotkov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S tovrstnimi spremembami želi lastnik Liberty Media formuli ena povrniti staro slavo in ji vrniti atraktivnost in drznost, ki sta jo krasili v preteklosti. S tem namenom so že predstavili bolid prihodnosti, ki je prvi znanilec novega obdobja. Bolid so že preizkusili v Sauberjevem vetrovniku, ki ga koristi ekipa Alfa Romeo in prve številke vlivajo upanje na boljše čase. Inženir in vodja tehnične skupine Formule 1, Paty Symonds, je bil nad rezultati bolida, ki ustreza bodočim tehničnim pravilom, navdušen. ''S trenutno konfiguracijo so rezultati zares izjemni – presenetili so tudi nas. Presegli so vse cilje, ki smo si jih zadali na začetku projekta,'' je žarel Brazilec.

Čeprav je dirkalnik bodočnosti že meso postal, pa to še ni njegova končna podoba, saj se bodo številni aerodinamični elementi, vključno s krilci, še delno spremenili.

Cilj opravičuje sredstva: Schumacher se je le branil
Preberi še
Cilj opravičuje sredstva: Schumacher se je le branil

Poleg talnega efekta in zmanjšanega vpliva zračnega toka sezona 2021/22 prinaša tudi povečana platišča – s 13-colskih bodo presedlali na 18-colska, sprednje pnevmatike pa bodo nekoliko ožje in sicer za 35 milimetrov – ter 3000 dodatnih vrtljajev, lastniki pa se zavzemajo še za omejevanje stroškov in poenotenje določenih elementov ''igre''.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382