Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

Britanski športnik konkurenca veyronu

S.R.
01. 02. 2011 10.45
8

Športni avtomobil M600 britanskega podjetja Noble sicer ni novost, saj so prototip na cestah opazili že leta 2009, zdaj pa je na voljo končna različica, ki pa vsekakor ne razočara, saj gre za pravi strup na kolesih.

Kot je pri podjetju Noble že v navadi, so predstavitev tovarniške različice izpeljali bolj potiho, kar je hkrati tudi filozofija, ki je navdihnila zunanjost modela M600. Slednji namreč s svojimi vitkimi linijami in neagresivno obliko ne išče pozornosti, kar se pri športnih avtomobilih sicer rado dogaja. Čeprav mogoče na prvi pogled športni avtomobili in 'skromnost' ne gresta skupaj, pa M600 dokazuje nasprotno. Že na prvi pogled je opazno, da si je M600 kar nekaj oblikovnih značilnosti sposodil pri sorodnih avtomobilih, a tu ne gre za kopiranje, temveč le za iskanje navdiha. Končni izdelek tako izgleda kot nekakšna kombinacija McLarna MP4-12C, audija R8 in nissana GT-R.

Notranjost je polna delov iz karbonskih vlaken, tako da se vozniku na trenutke zdi, da je obkrožen z njimi. Sedeži so prekriti s kombinacijo rdeče in črne alcantare. Na armaturni plošči najdemo tudi satelitski navigacijski sistem, malce 'odštekano' ročico menjalnika in seveda nepogrešljivo rdečo stikalo z napisom 'TC', kar seveda pomeni traction control – sistem za preprečevanje zdrsa pogonskih koles. Motor za cestno pošast je izdelal švedski Volvo, gre pa za 4.4-litrski šestvaljnik z dvema turbopolnilnikoma. M600 bo na voljo v treh različicah – s 450, 550 in 650 konjskimi močmi – tako da bo vsak kupec našel nekaj zase. Vsi modeli bodo imeli vgrajen ročni šeststopenjski menjalnik. Najmočnejši model bo od nič do sto kilometrov na uro pospešil v manj kot treh sekundah, končna hitrost pa bo neverjetnih 362 kilometrov na uro (225 milj/h).

Kar se konkurence tiče, so Britanci kar pogumni, saj svoj avtomobil primerjajo kar z neverjetnim Bugattijevim veyronom. Mogoče se to na prvi pogled sicer res sliši malce nenavadno, saj ima veyron precej več konjskih moči, a če pogledamo razmerje med težo in konjskimi močni, se primerjava ne zdi več tako nesmiselna, saj ima s težo dobrih 1200 kilogramov M600 razmerje 550KM na tono, kar je še malenkost boljše kot pri veyronu, ki ima razmerje 521KM na tono. Kar se tiče cene, pa je M600 absolutni zmagovalec, saj veyron stane krepko čez milijon evrov, medtem ko bo britanec stal le četrt milijona evrov.

Podjetje Noble sicer še ni razkrilo cene, šušlja pa se o številki 200.000 britanskih funtov, kar ta trenutek znese 232.000 evrov. Seveda pa ne gre za uradne številke, tako da zna cena še rahlo poskočiti. O priljubljenosti avtomobila priča tudi podatek, da je polog za avtomobil že plačalo 52 kupcev, čeprav cena sploh še ni znana.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497