Moskisvet.com
MOG

Visoki obrati

Bo glasba na internetu zastonj?

U.K.
19. 09. 2011 12.16
0

Pri MOG so ugotovili, da jim Spotify diha za ovratnik in so zato lansirali lastno ponudbo, ki je zastonj. To pa pomeni obilo glasbe, za katero ni treba plačati.

Spotify
Spotify FOTO: arhiv proizvajalca

Začela se je vojna, v kateri se bodo najverjetneje kmalu znašli tudi Apple, Google in še kdo. A trenutno sta glavna na bojišču MOG in Spotify. Za vse tiste, ki morda ne veste, kaj sta, naj spomnimo, da tako spotify kot MOG ponujata 'streamanje' glasbe. V bistvu gre za knjižnici plačljivih in zastonj glasbenih datotek, ki si jih uporabniki lahko prenesejo na svoje računalnike in mobilne naprave. Vendar je imel MOG do danes samo plačniško opcijo, kar pa so sedaj spremenili.

A kaj lahko uporabnik dobi zastonj?
Spotify omogoča 20 ur poslušanja glasbe zastonj, uporabnik pa ima omogočen dostop do baze približno 15 milijonov datotek. Poleg tega lahko uporabniki prenesejo MP3 datoteke s svojega računalnika na Spotify player. In treba je priznati, da imajo pri Spotifyju dobro zbirko pesmi, ki jih je težko najti kje drugje.

A tudi MOG ima zelo obširno zbirko, v kateri je preko 11 milijonov datotek, v njej pa so še bolj 'underground' pesmi. Ima tudi zelo dobro integracijo socialnih omrežij, kar olajša iskanje pesmi. Vendar pa ne omogoča uvažanje MP3-jev.

MOG omogoča določeno število pesmi, ki jih lahko poslušamo zastonj preko njihove ponudbe, nekako podobno kot Spotify. Ima pa še dodatno možnost, da si dodatne ure poslušanja 'prislužimo' z dodajanjem playlist in iskanju novih uporabnikov.

Glavna razlika med Spotifyjem in MOG pa je v kakovosti datoteke. Spotify ponuja 160 kbps za uporabnike, ki glasbo poslušajo zastonj, in 320 kbps za plačnike. MOG ponuja 320 kbps ne gelde na to, ali uporabnik plačuje ali ne.


Za kaj moramo plačati?
Oba ponujata dva plačniška nivoja. Nižji stane 5 dolarjev na mesec, višji pa 10 dolarjev na mesec. Obe možnosti ponujata neomejeno poslušanje glasbe brez oglasov. Spotify ponuja za možnost s petimi dolarji dostop do 'radijske postaje', ki avtomatično izbira glasbo glede na okus uporabnika. MOG po drugi strani ponuja to možnost za plačnike in neplačnike.

MOG
MOG FOTO: arhiv proizvajalca

Opcija za 10 dolarjev ponudbo precej poveča. Glasbo lahko z dražjo verzijo predvajamo na celi paleti mobilnih naprav in do ponudbe dostopamo preko aplikacij, kar pravzaprav pomeni, da lahko glasbo downloadamo na mobilne naprave ali jih poslušamo z direktnim streamingom.

Zdi se, da je trenutno na tržišču dovolj prostora tako za MOG kot Spotify in treba je dodati, da oba ponujata obilo glasbenih užitkov, za katere ni treba plačati, a je vseeno popolnoma legalno. Ne nazadnje pa cene tudi niso pretirano zasoljene. Bomo pa videli, kaj se bo zgodilo, ko se bodo v boj vključili še drugi ponudniki.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417