Moskisvet.com
Android v slovenščini? - 3

Visoki obrati

Android končno v slovenščini!

Rok Bedenk
10. 12. 2010 13.23
8

Očitno so se pri gigantu iz Mountain Vieva končno usmilili naše male kure in med nabor jezikov dodali tudi slovenščino. Tako bomo Slovenci naš jezik negovali tudi skozi del digitalnega sveta.

Sicer je verjetno velikemu naboru Slovencev, ki se malce bolj 'spoznajo' na androidne naprave, prav malo mar, v kakšnem jeziku bodo brskali bo programskem drobovju mobilnih naprav. Ljudje so se v zadnjih 30 letih že precej navadili, da je računalniški jezik angleški, pa še povprečno slovensko znanje angleščine je v primerjavi z večino evropskih narodov odlično.

Googlov Nexus Two izdeluje Samsung in bo prvi nosil najnovejšo verzijo androida.
Googlov Nexus Two izdeluje Samsung in bo prvi nosil najnovejšo verzijo androida. FOTO: Google

Vendar se spodobi, da se slovenščina neguje, saj je konec koncev del naše kulture. Poleg tega pa je nekaterim ljudem še vedno lažje nastaviti mobilnik, če razumejo besede v nastavitvah. S slovenščino je tudi operacijski sistem bolj dostopen množicam, zato je na voljo tudi več lokaliziranih aplikacij, ki so vsekakor dobrodošle.

Že nekaj časa se je skupina navdušencev nad androidom, ki slišijo na ime SLO-Android, na Facebooku (in verjetno še kje drugje) trudila, da bi s pomočjo peticije prepričala slovensko izpostavo Googla, da bo androidna voljo tudi v slovenščini. Sicer so si pri slovenski izpostavi največjega brskalniškega podjetja na svetu verjetno že prej prizadevali za prevod, vendar je glede na nekatere ostale jezike slovenski dokaj zamujal.

Danes pa je že znano, da bo v naboru jezikov najnovejše verzije androida (2.3 – Gingerbread) tudi slovenski jezikovni paket, kar pomeni, da bo slovenščino možno videti tudi še kje drugje kot na samsungih (pa še tam je nismo videli v celoti). Seveda bo veliko uporabnikov prikrajšanih za nadgradnjo, vsaj formalno s strani Googla. Po nekaterih podatkih se bo dalo na Gingerbread nadgraditi le najnovejša prihajajoča paradna konja podjetja HTC, Desire HD in Desire Z, ter morda tudi enega najbolj prodajanih telefonov na svetu, Desire. Prvi mobilni telefon, ki bo že tovarniško imel predinstalirano verzijo 2.3, bo Nexus Two, ki ga letos proizvaja Samsung. Morda bo zato končno na voljo tudi v Sloveniji, čeprav podatki govorijo drugače. O drugih proizvajalcih in njihovih nadgradnjah pa še ni nič znanega.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497