Moskisvet.com
Tablice iz ZDA - 1

Visoki obrati

Ameriške tablice na pohodu!

R.B.
10. 02. 2011 14.49
0

Skozi prednja vrata hiše slavnih tablic vstopata tudi prva dva največja proizvajalca računalniške opreme na svetu. HP in Dell oba po svoje napadata konkurenco z novimi tablicami.

Tudi in predvsem 'računalničarji' se bodo morali podvizati, če bodo hoteli ujeti najnovejši val tablic, ki pred seboj podira vse ter odmetava stare tehnologije in računalniško-komunikacijske aparate na smetišče zgodovine. Če omenjeni podjetji hočeta ostati na prvem in drugem mestu med proizvajalci računalnikov, bosta morali trgom predstaviti nove tablice. Vprašanje torej ni, ali bodo, temveč kaj bo nove tablice poganjalo.

Dellova tablica z Okni
Dellova tablica z Okni FOTO: arhiv proizvajalca

Pri Dellu so malce tiho napovedali novo 10-palčno tablico, ki naj bi jo poganjal miški prilagojen operacijski sistem Windows 7. Pri podjetju zatrjujejo, da bodo uporabniki s produktom pridobili veliko na mobilnosti informacijskih tehnologij in najnovejši povezanosti s podatkovnimi omrežji. Dellova poslovna tabletka bo temeljila na (še neznanem) Intelovem procesorju in naj bi bila na voljo sredi leta. Očitno bo Dell na trg izstrelil tablico brez pravega naboja, saj naj bi že čez dobro leto izšla Microsoftova osmica, ki naj bi bila optimizirana prav za vse naprave (osebne računalnike, tablice in celo mobilne telefone). Jasno je, da se večina proizvajalcev malce otepa tablic z Windows 7 platformo, saj jim zraven ne morejo 'prilepiti' zagotovila, da so naprave prstom prijazne. Očitno si pri Dellu malce neposrečeno poskušajo odrezati svoj kos pogače.

Na drugi strani pa je velikan HP že pred časom nakazal, da se bo njihov nakup podjetja Palm izkazal prav pri implementaciji novih mobilnih izdelkov. HP je navkljub svoji pretekli velikanski popularnosti med PDA-računalniki (iPAQ) moral reagirati na preboj tabličnih računalnikov in si tako zagotoviti svoje mesto pod tabličnim soncem. Palm je bil takrat v težavah in pri HP so izkoristili priložnost ter kupili podjetje z visoko razvitim operacijskim sistemom WebOS za mobilne naprave na dotik.

'Palm je mrtev, naj živi Web OS'!
'Palm je mrtev, naj živi Web OS'! FOTO: arhiv proizvajalca

Vesoljnemu svetu so pred kratkim predstavili tablico s precej 'standardnim' imenom TouchPad, ki pa v drobovju skriva nekaj zelo zanimivih strojnih delov. Krasi ga 9,7-palčni zaslon z resolucijo 1.024 x 768, ki pa ni bog ve kaj, saj je ista resolucija že skoraj eno leto nazaj prišla z iPadovim zaslonom. Glavne možgane bo predstavljal qualcommov dvojedrni Snapdragon, ki bo tiktakal s hitrostjo 1,2 megaherca. Predvsem pa v oko bije pred leti zelo popularna izvedenka palmovega sistema WebOS, ki so ga optimizirali za večji zaslon na dotik. Uporabniška izkušnja z meniji in ikonami naj bi bila podobna kot pri iOS in Honeycomb Androidu, vendar je jasno, da WebOS konkretno zaostaja na najpomembnejšem tabličnem področju – pri aplikacijah. Slednje bodo kot pri vseh krojile popularnost novim tablicah in HP je z nekaterimi ponudniki vsebin že podpisal dogovor.

HP očitno s tablico resno misli napasti primat dveh velikih, tudi z likvidacijo legendarne znamke Palm, ki je (še posebno Američanom) po letu 1992 nekaterim uporabnikom s svojimi ličnimi žepnimi elektronskimi organizatorji močno prirasel k srcu. Morda pa se bo uspeh Palma nadaljeval v podobi HP.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492