Moskisvet.com
Američani v vojno z novim 'super-orožjem' - 6

Visoki obrati

Američani v vojno z novim 'superorožjem'

U.K.
29. 11. 2010 15.18
4

Američani so predstavili nov sistem XM25, 'Counter Defilade Target Engagement System', ki ga bodo kmalu uporabili v bojnih operacijah.

XM25, Counter Defilade Target Engagement System
XM25, Counter Defilade Target Engagement System FOTO: Arhiv proizvajalca

XM25, puška, ki so je skoraj sedem let izdelovali pri podjetju Alliant Techsystems iz Minesote, je prišla v roke prvim vojakom v Afganistanu. Sicer gre za prototipe, ki jih bodo še nekaj časa testirali, vendar naj bi se pri prvih testih odlično obnesla. Puška tehta 5,5 kilograma in stane 35.000 dolarjev (26.500 evrov), z njo pa naj bi vojaki znali rokovati že po nekaj minutah osnovnega treninga.

XM25, 'Counter Defilade Target Engagement System
XM25, 'Counter Defilade Target Engagement System FOTO: Arhiv proizvajalca

In najnovejša stvar pri tej puški je, da uporablja eksplozivne 25 mm naboje, ki ne eksplodirajo ob dotiku, temveč imajo v sebi časovno nastavitev. To v bistvu pomeni, da lahko krogla prebije steno in eksplodira na drugi strani. S tem novim orožjem se nasprotnik ne bo mogel več skriti, tako vsaj verjamejo razvijalci pri Alliant Techsystems.

25 mm izstrelek
25 mm izstrelek FOTO: Arhiv proizvajalca

Čeprav gre za puško, pa orožje imenujejo sistem, saj bo vojak lahko nastavil čas detonacije izstrelka. Domet orožja je prek 700 metrov, kar je več od večine klasičnih pušk, ki jih vojaki uporabljajo dandanes, če seveda odštejemo ostrostrelske puške.

Christopher Lehner, vodja projekta, je dejal, da bo puška spremenila način bojevanja, kot ga poznamo do sedaj in to naj bi se začelo že v tem mesecu. „Nasprotnik bo imel na voljo le eno stvar in to je beg,“ je dodal Lehner.

Ko vojak sproži izstrelek, čip v njem zaznava razdaljo in sproži detonacijo pred ali za tarčo. To pomeni, da celoten proces od merjenja do uničenja tarče traja le kakšnih deset sekund, pri modernih minometih traja postopek približno 10 minut.

Največkrat so ameriški nasprotniki sprožali napade iz hiš, kjer so bili relativno varni pred izstrelki. Naboj iz puške XM25 pa bo brez težav prebil steno in detoniral v sobi.

Sovražnik se ne bo imel kam skriti.
Sovražnik se ne bo imel kam skriti. FOTO: Arhiv proizvajalca

Ameriška vojska naj bi kupila vsaj 12.500 XM25 pušk, uporabljati naj bi jih začeli v naslednjem letu. Zaradi precej kompleksne izdelave in predvsem zaradi posebnosti naboja, ki vsebuje čip, proizvajalcev ni strah, da bi puška prišla v roke komu, ki bi jo lahko kopiral.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497