Moskisvet.com
Roewe 350 sedan je prvo vozilo z Android operacijskim sistemom.

Visoki obrati

Ali bo Android kmalu prevladal tudi v vozilih?

M.J.
17. 02. 2011 15.13
0

Googlov operacijski sistem Android, ki je naložen že na skoraj tretjini vseh novih pametnih telefonov na svetu, se vneto širi tudi v avtomobilsko industrijo.

Android prodira tudi v avtomobilsko industrijo.
Android prodira tudi v avtomobilsko industrijo. FOTO: Google

Dva pomembna razvijalca avtomobilske tehnologije Magneti Marelli in Continental AG sta namreč že razvila svoj sistem, ki za delovanje uporablja operacijski sistem Android. Z njim bodo mobilne aplikacije v avtomobilu lažje obvladljive, zaradi tega pa naj bi se povečala tudi varnost. Ali bo res tako, bo pokazal čas, znano pa je, da bodo avtomobilski proizvajalci dodobra oklestili aplikacije, ki jih bo mogoče uporabljati v vozilu.

Magnetti Marelli, ki je svoj sistem razvil v sodelovanju s podjetjem Accentue, bo novo pridobitev predstavil že letos, je poudaril strokovnjak podjetja Accenture Marcello Tamiatti. Izdal je tudi, da njihovo podjetje razvija eno izmed prvih Android platform za vozila, vendar še ni želel razkriti, za katerega avtomobilskega proizvajalca.

Roewe 350 sedan je prvo vozilo z Android operacijskim sistemom.
Roewe 350 sedan je prvo vozilo z Android operacijskim sistemom. FOTO: Google

Vzporedno s tem pa podjetje Continental promovira AutoLiQ, sistem, ki za delovanje uporablja linuksovo jedro. S širitvijo tudi v avtomobilsko industrijo postaja Android še močnejši dejavnik na komunikacijskem področju. Po navedbah Wall Street Journala je bilo v zadnjem četrtletju leta 2010 prodanih več kot 33 milijonov enot z operacijskim sistemom Android, kar mu zagotavlja tretjinski tržni delež.

Uporabniki lahko izbirajo med približno 200 tisoč Android aplikacijami in avtomobilski proizvajalci in se vneto trudijo, da bi njihova vozila postala kompatibilna z njim. Tako je v lanskem letu Chrysler že naznanil, da bodo podatki o vozilu jepp grand cherokee že dosegljivi preko iPhona, blackberryja in Android telefonov. Poleg Chryslerja je tudi General motors naznanil načrte, da naj bi v prihodnje lastniki vozil chevrolet, buick, GMC in cadillac lahko prav tako spremljali OnStar informacije preko Android telefonov. Prvi proizvajalec, ki je predstavil vozilo z Android operacijskim sistemom, pa je bilo podjetje Shanghai automotive industry. To je bil model roewe 350 sedan.

Magneti Marelli in Accenture že imata razvit sistem, ki uporablja Android platformo kot osrednji operacijski sistem.
Magneti Marelli in Accenture že imata razvit sistem, ki uporablja Android platformo kot osrednji operacijski sistem. FOTO: Google

Naslednji korak
Magneti Marelli in Accenture že imata razvit sistem, ki uporablja Android platformo kot osrednji operacijski sistem. Deloval naj bi tako, da ko kupec kupi avtomobil, naj bi bil ta opremljen z omenjenim operacijskim sistemom. Nato naj bi si sam s pomočjo spletne trgovine izbral želene aplikacije in jih naložil v sistem vozila. Največ pozornosti razvijalci namenjajo prav kompatibilnosti delovanja avtomobilskega operacijskega sistema z aplikacijami, ki bi vozniku lahko v primeru pomanjkanja goriva sporočale, kje je najbližji bencinski servis, ki sprejema kreditne kartice.

Ker Android ponuja že več kot 200 tisoč aplikacij, bi lahko pričakovali, da bi se začeli razvijati tudi konkurenčni operacijski sistemi podjetij Microsoft, QNX in drugih. Vendar poznavalci tega področja, kot je Mark Boyadjis, zagotavljajo, da proizvajalci vozil vztrajajo pri popolnem nadzoru in neodvisnosti operacijskih sistemov v vozilih. S tem naj bi bili tudi varni in enostavni za uporabo, obenem pa tudi konzervativni za številne nove stvari.
 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492