Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zdrav in v formi

Živi na krožnik

U.K.
14. 12. 2010 16.08
4

Dobro pripravljena hrana je eden tistih užitkov, ki se mu težko odpovemo. Kaj pa če hrana sploh ni pripravljena in je še vedno živa, ko pride na krožnik?

Tudi pri hrani lahko doživimo prave adrenalinske izkušnje. Nekaterim je dovolj, da hrano začinijo z večjo količino tabaska, drugi pa želijo več. Za te mora biti 'hrana' še živa in v tem primeru je pogosto tudi nevarna.

Casu marzu (Italija)
Ovčji sir sam po sebi ni nič posebnega, vendar ga na Sardiniji pripravljajo na malce drugačen način. Pustijo namreč, da posebne muhe na sir izležejo jajca in ko se te izležejo, se začnejo ličinke gostiti z maščobo v siru. Sir lahko pojedo na dva načina. Lahko ga zaprejo v vrečko in ko ličinkam začne primanjkovati kisika, se dobesedno vržejo iz sira. Lahko ga pojedo z živimi ličinkami. Vendar obstajata vsaj dve nevarnosti pri tem. Če ličinke umrejo same od sebe, je sir strupen in lahko povzroči celo smrt. Nekatere ličinke so odporne na želodčne kisline in lahko zvrtajo luknje v črevesju. Tako da je pametno, da ekstremni gurmani sir zelo dobro prežvečijo.

Ostrige
Morski sadeži že od nekdaj veljajo za specialiteto in pri tovrstni hrani je ključnega pomena, da je čim bolj sveža. Za nekatere pri ostrigah to pomeni, da morajo biti še žive, ko jih posrkajo iz lupine. Vendar so v primerjavi z ovčjim sirom s Sardinije surove ostrige celo zdrave. Imajo namreč veliko mineralov in vitamin B12, ki se s kuhanjem vsaj nekoliko uniči.

Sannakji (Koreja)
Sannakji velja za eno bolj nevarnih živil na svetu. Sannakji je vrsta hobotnice, ki jo v nekaterih primerih razrežejo, a se mora na krožniku kljub temu premikati, v drugih primerih pa jo pojedo celo. Težava lahko nastopi takrat, ko se hobotnica uspe s priseski oprijeti grla od znotraj in zadušiti sladokusca.

Ikizukuri (Japonska)
Japonci, pa tudi drugod po svetu, verjamejo, da mora biti riba čim bolj sveža, ko jo pojedo. To pri jedi, ki se imenuje ikizukuri vsekakor drži, saj je riba še živa, ko jo pripravljeno ponudijo lačnim gostom. Pustijo ji dovolj notranjih organov, da lahko še nekaj minut živi.

Riba jing jang (Kitajska/Tajvan)
Priprava jing janga je precej brutalna. Ribo namreč potopijo v vroče olje, a tako, da je glava zunaj posode. Ko gostje dobijo ribo na krožnik, je njeno telo pečeno, glava pa se še zmeraj premika. V Tajvanu so to jed pred kratkim prepovedali.

Pijani rakci (Kitajska)
Rakci se marinirajo v precej močni alkoholni pijači z imenom baijiu, kar jih omami. Kljub temu morajo biti še živi, ko jih gostje pojedo.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497