Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Prehrana

Zdravje in prehrana

U.K.
16. 02. 2011 11.15
2

Prehranjevalne navade in dobro počutje gredo z roko v roki. Vsi vemo, da s pretiranim uživanjem mastne hrane, preveliko količino soli in tako naprej precej ogrozimo naravno ravnovesje v telesu.

Ljudje se lahko prehranjujemo s praktično vsem, kar hodi ali raste na Zemlji. Celo živali, ki vsebujejo strupe in so smrtno nevarne, se znajdejo na krožniku ekstremnih gurmanov. Po drugi strani pa se velikokrat izogibamo hrani, ki ima izjemno zdravilne lastnosti in nam lahko celo reši življenje. Preberite o zelenjavi ter sadju, ki bi se moralo pogosto znajti na našem jedilniku.

Špinača
Špinača je precej slavna, predvsem zaradi popularne risanke Popaj, vendar ima špinača v resnici izjemne lastnosti. Ima mnogo vitaminov (A, C, E, K, B6), bogata je tudi z magnezijem, kalcijem, selenom, riboflavinom, železom, niacinom in cinkom. Špinača preprečuje kožnega raka ter raka na prsih in vsebuje omega 3 kisline. Po zadnjih raziskavah fakultete v Manchestru špinača zmanjšuje učinke staranja.

Korenje
Korenje ima močno vlogo pri dvigovanju učinkovitosti imunskega sistema. Je bogato z antioksidanti, torej je učinkovito pri uničevanju rakavih celic v telesu. Poleg tega vsebuje vitamine B6, K in C, baker, mangan, beta-karotene in kisline. Surovo ali kuhano korenje naj bi se po mnenju strokovnjakov vsakodnevno znašlo na naših krožnikih.

Zeleni ohrovt
Zeleni ohrovt je izjemna, hranljiva rastlina, ki pomaga pri razstrupljanju telesa. Zmanjšuje nivo holesterola in preprečuje raka. Vsebuje vlakna in vitamine (A, C, K, B6), poleg tega pa ima še baker, kalcij, mangan ter kalij. V kitajski medicini se uporablja proti raznim pljučnim boleznim. Strokovnjaki priporočajo, da bi morali jesti zeleni ohrovt vsaj trikrat tedensko.

Češnje
Češnje so odličen vir vlaken in vitamina C. Pred kratkim so znanstveniki ugotovili, da ima melatonin v češnjah lastnosti, ki blažijo staranje in preprečujejo izgubo spomina. Češnje so bogate z antioksidanti, zmanjšujejo možnost srčnih bolezni in lajšajo bolečine pri artritisu.

Brokoli
Ni ravno med najbolj priljubljenimi, vendar je močno orožje pri bitki z rakom. Poleg tega dviguje učinkovitost imunskega sistema in regeneracijo kosti. Je bogat vir vitaminov, kalija, mangana, železa in kalcija. Preprečuje nastanek tumorjev in strokovnjaki menijo, da bi morali jesti brokoli vsak dan.

Guava
Je sladek tropski sadež, ki pomaga pri hujšanju, preprečuje raka, srčne bolezni in pomaga pri težavah s kožo ter želodčnimi težavami. Sadež je znan tudi po tem, da pomaga moškim pri težavah s plodnostjo. V tradicionalni medicini so sadež uporabljali tudi pri visoki vročini in sladkorni bolezni.

Kivi
Je bogat z vlakni, uravnava nivo sladkorja v krvi, pomaga pa tudi pri kašlju. Ima veliko vitamina C ter vitamina K, pomaga pri astmi in preprečuje raka na debelem črevesju. Uživanje naj bi tudi blagodejno vplivalo na oči.

Zdrava prehrana je ključnega pomena pri vzdrževanju ravnovesja v telesu in s pravilno uravnoteženo prehrano lahko preprečimo številne bolezni. Nenazadnje je po mnenju mnogih narava najboljša lekarna.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497