Moskisvet.com
Na Harvardski univerzi odkrili eliksir večne mladosti? - 3

Zdrav in v formi

Na Harvardu odkrili eliksir večne mladosti?

U.K.
30. 11. 2010 10.44
16

Nesmrtnost, nekaj kar ljudje iščemo, odkar obstajamo. In znanstveniki so uspeli, ne le upočasniti staranje, temveč proces celo obrniti.

Ptič feniks je simbol večnega življenja in ponovnega rojstva.
Ptič feniks je simbol večnega življenja in ponovnega rojstva. FOTO: Google

Ključ do večnega, ali vsaj izjemno dolgega, življenja so kromosomi, tako vsaj verjamejo znanstveniki harvardske univerze in nekateri pravijo, da bodo ljudje postali nesmrtni že do konca tega stoletja.

Celice v telesu se nenehno obnavljajo, nove nadomeščajo stare, vendar se telo kljub temu stara, organi počasi odmirajo in na koncu tudi odmrejo. Znanstveniki na Harvardu so prepričani, da lahko proces staranja zaustavijo. Ugotovili so namreč, da lahko s kontroliranjem določenih genetskih procesov staranje ne samo upočasnijo, temveč ga celo obrnejo. Gre za izjemno odkritje, vendar ga (še) ne morejo uporabiti pri človeku, ne da bi takšen postopek imel katastrofalne posledice.

Telomeri
Telomeri so delčki kromosomov in očitno ključ do večnega življenja. Znanstveniki so namreč na miših uporabili proces, ki se imenuje 'preprečevanje krajšanja telomerov'.

Pri vsaki delitvi celice se izgubi delček genetskih informacij in zato obstajajo telomerji. Vsebujejo namreč delčke neuporabnih informacij, ki se izgubijo pri delitvi in tako poskrbijo, da ne izginejo pomembne informacije. Čez čas telomeri izginejo in celice začnejo izgubljati pomembnejše informacije in to vodi do točke, ko se celica ne more več deliti. To v bistvu pomeni, da je telomer vgrajen sistem, ki določa življenjsko dobo celice, ali bolje, število delitev le te.

Vodja projekta Ronald DePinho je s svojo ekipo preučeval, kaj se zgodi, če preprečijo, da bi se telomeri krajšali. Encim telomeraz lahko namreč podaljša telomer in s tem poveča število delitve določene celice.

Telomerji so v bistvu kapice na koncu kromosomov.
Telomerji so v bistvu kapice na koncu kromosomov. FOTO: Google

Vzgojili so posebne miši, ki jim je bila odvzeta sposobnost produkcije tega encima in miši so se izjemno hitro starale. Nato so živalim na novo aktivirali encim in pričakovali, da se jim bo staranje upočasnilo. Namesto tega pa so videli, da so se miši začele 'mlajšati'. Organi so se dobesedno popravljali in v možganih so se začele vzpostavljati nove nevronske povezave.

Vendar postopek ni tako preprost pri ljudeh. Težava je namreč, da nekontrolirano deljenje celic pri ljudeh že obstaja in se imenuje rak. Znanstveniki domnevajo, da bi terapija s preprečevanjem krajšanja telomerov skoraj zagotovo vodila v to smrtonosno bolezen.

Odkritje torej še ne bo prineslo ljudem nesmrtnosti, vendar je korak naprej k njenemu nastanku. Seveda obstaja mnogo etičnih vprašanj glede podaljševanja življenja in nesmrtnosti. Vendar je v resnici samo še vprašanje časa, ko bodo znanstveniki ugotovili, kako izdelati 'eliksir mladosti' in gotovo bo velika večina pripravljena to tehnologijo tudi uporabiti. Posledice pa so lahko precej nepredvidljive.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497