Moskisvet.com
Telovadba, maščobe in ogljikovi hidrati

Fit

Izoblikujte 'atletski um'

U.K.
14. 08. 2018 08.23
0

Če se srečata dva športnika, ki sta po fizičnih lastnostih približno enakovredna, bo vedno zmagal tisti, ki je mentalno močnejši.

Se vam je kdaj zgodilo, da ste med tekom, kolesarjenjem ali fitnesom nenadoma obstali? Telo bi še vzdržalo, a enostavno nimate več volje, da bi nadaljevali. Nekje od zadaj v mislih slišite tisti glasek, ki vas sprašuje, zakaj sploh telovaditi, zakaj tratite čas, ko pa bi lahko odšli na pijačo s seksi sosedo. In vsi načrti o dobro izklesanem telesu in zdravju so 'šli po gobe', lepa soseda pa bo odšla na pijačo z nekom drugim.

Prav zato profesionalni športniki vedo, da je poleg telesa treba trenirati tudi um. Vsak profesionalni športnik bo povedal, da za zmago ni dovolj samo fizična kondicija, potrebna je tudi mentalna vzdržljivost, da nadaljuje takrat, ko je najtežje. Eden najbolj znanih primerov takšne mentalne, nečloveške vzdržljivosti je gotovo tretje mesto Petre Majdič na olimpijskih igrah.

Deska
Deska FOTO: iStock

Seveda so profesionalni športniki skrajen primer, a tudi 'navadni Zemljani' lahko izšolamo um, da nas bo pripravljen popeljati do uspeha, kakršen koli že bo. Nekatere od teh tehnik niso namenjene samo fizičnim treningom, temveč tudi vsakodnevnim nalogam, pri katerih boste lahko bolj uspešni.

Zamislite sami sebe v akciji
To je zelo preprosta vaja, ki jo je gotovo tu in tam prakticiral vsak človek. Je neke vrste dnevno sanjarjenje, s katerim se osredotočamo na cilj, kar je izjemno pomembno s psihološkega stališča. Dokazano je, da takšno razmišljanje pripomore k bolj učinkoviti izpolnitvi ciljev. Psihologi so testirali teorijo pri igranju pikada. Ena skupina je fizično trenirala, medtem ko si je druga samo zamišljala trening. Rezultati so bili presenetljivi, saj so tisti, ki so si trening samo zamišljali, napredovali skoraj toliko kot tisti, ki so v resnici trenirali. Seveda samo sedenje in premišljevanje o športu ne bo dovolj, a lahko vsaj nekoliko pripomore k izboljšavi treningov. Na takšen način lahko trenirate, medtem ko telo počiva.

Zamislite si boj, ki vas čaka
Vzemite si čas in razdelajte pot do cilja. Zavedajte se, da pot ne bo lahka, pa naj gre za izpit ali sto dvigov 30-kilogramske uteži. Predstavljajte si, kakšen bo napor, in se že pred tem vprašajte, zakaj to počnete. Če si boste to vprašanje postavili, medtem ko boste trenirali, je velika verjetnost, da boste obupali.

Ugasnite misli
Premišljevanje je pogosto glavna ovira pri uspehu. Mnoge kulture poznajo tako imenovan izklop misli, ki nekako pomeni zanašanje na to, da telo samo ve, kaj mora storiti. V zahodni kulturi temu pravimo nagon, ko telo brez vpliva razuma deluje v popolni harmoniji. In to je tehnika, ki se jo lahko priuči vsak človek. Poskušajte najti miren kotiček in se osredotočite na lastno dihanje. Spraznite misli in ponavljajte vajo, dokler ne boste brez premišljevanja zdržali dlje časa. To vrsto meditacije so v preteklosti uporabljali samuraji.

Moč psihe je izjemno učinkovita in treniranje uma vam lahko da dodatno prednost pred morebitnimi sotekmovalci ali pa enostavno pripomore k bolj uspešnemu življenju.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492