Moskisvet.com
Pametni telefoni

Naprave in aplikacije

Super trik: kako oklestili čas, ki ga porabite za telefon, ne da bi ''bolelo''

A.P.
11. 09. 2019 07.36
0

Danes si življenja brez pametnega telefona preprosto ne znamo več predstavljati, saj ga uporabljamo za marsikaj – posel, zabavo, plačevanje, komunikacijo itd. Čeprav nam je v mnogočem olajšal življenje, je postal tudi moteč dejavnik, zaradi katerega dnevno zapravimo preveč časa.

Pametni telefoni so kot majhni otroci – vseskozi zahtevajo našo pozornost. Nenehno se oglašajo in marsikdo od nas ga dnevno po rokah ''ujčka'' ure in ure. Čeprav je treba telefon zgolj pustiti pri miru in ne odreagirati na vsak njegov ''jok'', pa vemo, da se je vsake odvisnosti zelo težko znebiti, in prav nič drugačen ni z odvisnostjo od telefona.

Večina nas pametnega telefona ne uporablja zgolj takrat, ko ga zares potrebuje, ampak po njem posežemo vsakič, ko imamo dve sekundi časa ali se dolgočasimo, posebne žrtve pametnega telefona pa so tisti, ki trpijo za novodobnim fenomenom FOMO – strahom, da bodo kaj zamudili. Družbena omrežja in številne aplikacije nam mimogrede odščipnejo veliko časa in nas pogosto ''prisilijo'', da konzumiramo vsebine, ki nas niti ne zanimajo.

Koliko časa dnevno posvetite telefonu?
Koliko časa dnevno posvetite telefonu? FOTO: Dreamstime

Če razmišljate o razstrupljanju od elektronskih naprav, če bi radi zmanjšali svojo odvisnost oz. čas, ko so vaše oči uperjene v zaslon telefona in jim dali malce premora, ne da bi se popolnoma odpovedali svoji najljubši kratkočasni razvadi, imamo za vas super trik, ki ne ''boli''.

Očistite ''nesnage'' domači zaslon pametnega telefona, kar v praksi pomeni, da vse nenujne in časovno požrešne aplikacije, ki se pojavijo na zaslonu, ko telefon odklenete, odstranite oz. ''skrijete''. Zaradi tega obstaja manjša verjetnost, da boste aplikacijo zagnali, saj ena prvih stvari, ki jih boste zagledali, ne bo njena ikona, ki bi vas spomnila nanjo. Včasih telefon vzamete v roke, da bi preverili urnik, še preden pa se zavedate, že pregledujete Instagram in mimogrede zapravite 20 minut.

Na teh lokacijah ne smete nikoli polniti telefona
Preberi še
Na teh lokacijah ne smete nikoli polniti telefona

Na vas je, da določite, katere aplikacije bodo ''sedele'' v prvi vrsti. Priporočamo, da so to aplikacije, kot so kamera, sporočila, e-pošta, koledar in nastavitve, ki služijo specifičnemu namenu, nenujne pa razvrstite na drugi oz. tretji strani. Saj ne, da bodo zaradi tega kaj težje dostopne, a morda se nanje niti ne boste spomnili, če jih ne boste videli. Vsaj ne tako pogosto.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470