Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Stil

Sežigalnica odpadkov in smučišče obenem

R.B.
28. 01. 2011 11.19
0

Smučišča v nižinskih državah in celo kraljevinah, sedečih na nafti, niso novost. Tudi skrb za ekologijo in premišljeno ravnanje z odpadki je prisotno v nekaterih bolj civiliziranih državah. Kaj pa smučišče na odpadkih?

V Kopenhagnu je skupina arhitektov Bjarke Ingels Group  (BIG) dobila nagrado za projekt sežigalnice odpadkov, s katero lahko pridobivajo električno energijo. Vendar sama sežigalnica ni nič čudnega, če ne bi na njej in prek nje zgradili čisto pravo smučišče.

Projektanti so si zamislili velikansko zgradbo kar v območju danskega glavnega mesta, kjer se stikata industrijski in stanovanjski del mesta. BIG je oblikoval že veliko nenavadnih zgradb in pripravil številne trajnostne projekte. Vendar je ta največji in ravno najbolj trajnostni, saj naj bi bil objekt popolnoma ekološko neškodljiv in urbanistično primeren za okolje, kamor naj bi ga postavili.

Sežigalnica je namenjena trajnostnemu razvoju mesta in tudi turizmu, saj bi proga lahko prenesla toliko smučarjev, kolikor jih prenese manjše alpsko smučišče. Zanimivo je tudi to, da naj bi sneg nadomestili z nekakšnim granulatom, kar bi omogočilo 'smučanje' skozi vse letne čase. Smučarje naj bi na vrh stavbe pripeljalo velikansko dvigalo.

Oglejte si galerijo slik projekta in si predstavljajte smučanje sredi Kopenhagna.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492