Moskisvet.com
Najtanjši urni mehanizem sveta

Stil

Najtanjši urni mehanizem na svetu

M.J.
12. 01. 2011 12.58
2

Ura emperador coussin tourbillon ultra-thin v sebi združuje tri leta raziskav in razvoja in si trenutno lasti naslov najtanjše samonavijajoče se ure s tourbillonom na svetu.

Mednarodni salon de la Haute Horlogerie (SIHH) velja za največji in najbolj prestižen svetovni salon ur, ki bo od 17. do 21. januarja v Ženevi na ogled postavil prihajajoče novosti iz sveta urarstva. Udeležilo se ga bo tudi 19 največjih in najbolj prestižnih svetovnih proizvajalcev ur, ki bodo tudi tokrat predstavili svoje najnovejše izume. In eden izmed njih je tudi piaget, ki slovi po izdelavi ultra tankih urnih mehanizmov.

Najtanjši urni mehanizem sveta - 5
Najtanjši urni mehanizem sveta - 5 FOTO: arhiv proizvajalca
Izjemnost
Že kar nekaj časa se švicarski izdelovalci ur zavedajo, da za izdelavo velike ure v premeru ne potrebujejo 'globokega' mehanizma. V bistvu je velika in ploska ura ravno tisto, kar si želijo mnogi zbiratelji. Piaget je za ta namen izdelal najnovejši mehanizem, ki ga bo predstavil na omenjenem salonu in s tem znova premaknil mejo glede globine urnih mehanizmov. Emperador coussin tourbillon automatic je v bistvu avtomatski tourbillon, ki v globino meri le borih 10,4 milimetra. Vsaka ura podobnih dimenzij velja za tanko, če pa je v teh dimenzijah še tourbillon, je to impresivno, če gre za avtomatski torubillon, je to že nekaj čisto nenavadnega.

Kako tanek je lahko tourbillon?
Mehanizem, ki poganja to rekord podirajočo uro, je Piagetov lastni kaliber 1270P ultra tanki tourbillonski mehanski mehanizem z avtomatskim navijanjem debeline le 5,35 mm. Čas je prikazan decentralno in tako tourbillon kot tudi mikrorotor sta nameščena na sprednji strani številčnice. Oba sta odlično vidna, saj ju prekriva le lasersko gravirano safirno steklo. Najbolj impresivno pa je, da tourbillonska kletka tehta le 0,2 grama (je iz titana), medtem ko ogrodje v debelino meri le 2,8 milimetra.

Najtanjši urni mehanizem sveta - 10
Najtanjši urni mehanizem sveta - 10 FOTO: arhiv proizvajalca

Izdelava
Ura je izdelana po natančnem standardu, ki vključuje vse od 'ženevskih črt' do satiniranega ohišja. Ura tudi prikazuje rezervo navitja, ki je prikazana na hrbtni strani. Novi emperador v premeru meri 46,5 milimetra in je dobavljiv v belem ali običajnem zlatu. Različica iz belega zlata je 'opremljena' s črnim usnjenim pasom iz aligatorjevega usnja, medtem ko je druga opremljena z rjavim pasom z zlato zaponko. Mehanizem 1270P se ponaša tudi s 40-urno rezervo navitja. Cena za omenjeno uro sicer še ni znana, saj je uro mogoče dobiti le po naročilu, se pa giblje nekje okoli 172 tisoč evrov.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497