Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Stil

Digitalna ura prihodnosti

S.R.
26. 01. 2011 10.23
6

Švicarski proizvajalec prestižnih ur Hysek je dve leti potihoma razvijal nov izdelek, ki predstavlja prihodnost digitalnih ur, ki jih ne boste hoteli zamenjati. Njihov najnovejši izdelek se imenuje Slyde HD3, predstavili pa so ga na urarskem sejmu v Ženevi.

Ura Slyde HD3 je vse tisto, kar je želela biti šesta generacija iPodov Nano, ki se lahko uporablja tudi kot ura, saj je zanj mogoče kupiti posebne pasove. Nano je namreč imel tudi številčnico, a se kot ura vseeno ni prav dobro obnesel, saj prvotno pač ni bil namenjen nadomeščanju ročnih ur. Baterija ni zdržala prav dolgo in tudi izbira številčnic je bila majhna. Med kupci je prevladalo mnenje, da bi Apple moral ustvariti aplikacijo, s katero bi na Ipod namestili več številčnic, a se to zaenkrat ne sliši ravno verjetno.

Tu vstopi Slyde HD3, katerega razvoj se je začel še preden je novi Nano prišel na trg. Prestižna švicarska ura ima s safirjem prekrit na dotik občutljiv LCD zaslon (v prihodnosti morda tudi OLED). Natančna velikost še ni znana, ve pa se, da ura ne bo prevelika. Tako kot večina Hysekovih ure je tudi ohišje Slyde-a izdelano iz titana z uporabo metode PDV (Physical Vapor Deposition), na voljo pa bo v več različnih barvah, od katerih najbolj noro izgleda črna. Ura bo na željo kupca lahko izdelana tudi iz drugih materialov, med drugim tudi zlata. HD3 bo vodoodporen do globine 30 metrov, na sprednji strani ure bo napis 'HD3', na zadnji pa 'Slyde'. HD3 nima nobenih gumbov, saj bomo vse funkcije nadzirali z 'drsenjem' prstov po zaslonu, po čemer je ura navsezadnje tudi dobila ime. Ob strani so trije pokazatelje stanja baterije in senzor, ki avtomatično uravnava svetlost zaslona. Razvijalci pravijo, da bo baterija ob približno 30-kratni dnevni uporabi zadostovala za približno en teden. V prihodnosti bo uro mogoče tudi vrniti v trgovine, kjer vam bodo nadgradili strojno opremo.

Uro bomo napolnili na posebni polnilni postaji, ki jo bomo prek priključka USB povezali z računalnikom in svetovnim spletom. Tu pa se bo začela prava magija, saj bomo lahko prednaloženim številčnicam za določeno ceno dodali posebne številčne zaslone. Hysekova podružnica HD3, kjer so uro razvili, bo na leto izdala le nekaj številčnic, cene pa se bodo gibale med 50 in 100 dolarji (37 in 73 evri), medtem ko bodo posebne izdaje seveda precej dražje. Lastnik podjetja in vrhunski oblikovalec Jorg Hysek bo osebno oblikoval nekaj številčnic, za oblikovanje ostalih številčnic pa bodo privabili najboljše oblikovalce z vsega sveta.
Poleg številčnic bo imela ura še druge zaslone, kot so koledar, kronograf in pokazatelj luninih faz, nanjo pa boste lahko naložili tudi svoje fotografije in jih uporabili za ozadja številčnic. Ker bo ura pravi mali računalnik, bodo funkcije omejene praktično le z domišljijo razvijalcev, tako da bo HD3 v prihodnosti zagotovo še bolj uporabna.

Na bolj natančne tehnične značilnosti bo treba počakati do izida ure, ki je napovedan za september 2011, cena pa bo okoli 5000 ameriških dolarjev (3670 evrov).

Oglejte si tudi uradni predstavitveni video ure prihodnosti.
 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 406