Moskisvet.com
Lionel Messi

Šport

Zakaj Messi uvodne minute žoge niti ne povoha?

A.P.
19. 08. 2019 07.18
0

Vsi, ki pozorno spremljate predstave nogometnega kluba Barcelona, ste verjetno opazili, da je v uvodnih minutah Lionel Messi praktično neviden in da se žoge izogiba kot hudič križa. Messi tekme začenja rezervirano, na prvi pogled bi dejali celo nezainteresirano, a nato iz minute v minuto stopnjuje ritem. Trener Kataloncev, ki so brez pomoči argentinskega virtuoza v novo sezono La Lige po 11 letih štartali s porazom, tedaj so nato osvojili trojno krono, je razkril, da gre za premišljeno taktiko Argentinca.

Marsikateremu nogometnemu opazovalcu se prve minute tekem Barcelone zdi, da Lionela Messija na igrišču zanima vse drugo kot nogomet. Delno to drži. Kot je razkril Ernesto Valverde, kapetan Barcelone, tekme res začenja ležerno oz. rezervirano in z namenom taktirsko paličico prepušča soigralcem. Ne, razlog ni starost, Messi tudi ni tanker, uvodne minute si Argentinec vzame, da prebere nasprotnika, interpretira njegove poteze, analizira taktiko branilcev in išče morebitne pomanjkljivosti tekmeca.

Messi je stroj za zadetke. A na delovno temperaturo se ogreva tudi tako, da natančno preučuje nasprotnika v uvodnih minutah dvoboja.
Messi je stroj za zadetke. A na delovno temperaturo se ogreva tudi tako, da natančno preučuje nasprotnika v uvodnih minutah dvoboja. FOTO: Profimedia

Messi se ne vleče po igrišču. Messi študira. ''Postopoma začne vajeti prevzemati v svoje roke. Takrat že točno ve, kje so šibke točke nasprotnika,'' je za Financial Times navidezno ''nezainteresiranost'' Messija pojasnil trener katalonskega ponosa Ernesto Valverde.

Soigralec pljuval, žalil in grozil Messiju - danes ga te izjave preganjajo
Preberi še
Soigralec pljuval, žalil in grozil Messiju - danes ga te izjave preganjajo

''V tem času ignorira žogo in se sprehaja med nasprotnikovo obrambo. Zapomni si položaj vsakega igralca," je uvodno gibanje dodatno pojasnil trener Barcelone, ki se je od lanskega šokantnega poraza proti Liverpoolu v Ligi prvakov že dodobra naposlušal kritik, a vseeno ohranil vroč stolček.

Ernesto Valverde je razkril taktiko Messija.
Ernesto Valverde je razkril taktiko Messija. FOTO: Profimedia

O fenomenu Messi, pritiskih in košaricah je spregovoril tudi prvi mož Blaugrane, Josep Bartomeu, ki je dejal, da je želela Barcelona v preteklosti v svoje vrste zvabiti številne vrhunske nogometaše, a so ti Katalonce zavrnili, saj so se bali, da bodo ob imenih, kot so Messi, Iniesta in Xavi, zgolj greli klop. "Nekateri igralci niso želeli podpisati za Barcelono. Ne smem izdati imen, a gre za nogometaše, ki imajo danes pomembne vloge v drugih klubih. Bili so navdušeni nad povabilom, a so si v zadnjem hipu premislili: 'Ne morem podpisati, ker bom prikovan na klop," je strah nekaterih nogometašev pred ostro konkurenco opisal Bartomeu.

Josep Bartomeu je naletel na številna gluha ušesa pri nogometnih zvzednikih, saj so se ti zbali za svojo minutažo.
Josep Bartomeu je naletel na številna gluha ušesa pri nogometnih zvzednikih, saj so se ti zbali za svojo minutažo. FOTO: Profimedia

''Xavi igra. Zakaj želite še mene? Želite, da igram na Messijevem položaju? Ne morem,'' je marsikdo klecnil pred izzivom.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382