Moskisvet.com
Eurovolley 2019

Šport

Vse, kar niste vedeli o odbojki, pa bi morali

A.P.
24. 08. 2019 07.00
2

Vse bližje je evropsko prvenstvo v odbojki za moške, ki ga bo med drugim gostila tudi Slovenija. V Areni Stožice bodo Slovenci naskakovali novo medaljo, ki so jo prvič osvojili leta 2015, ko so si okoli vratu obesili srebro. Vse to že veste, a marsikaj o tem atraktivnem športu, niste vedeli. Do zdaj ...

Odbojko je davnega leta 1985 iznašel ameriški učitelj športne vzgoje William G. Morgan, ki je želel ustvariti uravnoteženo mešanico košarke, bejzbola, rokometa in tenisa ter šport, ki ga lahko prakticirajo tudi starejši.

Celotno evropsko prvenstvo, ki bo med 12. in 29. septembrom potekalo v Sloveniji, Franciji, Belgiji in na Nizozemskem, si boste lahko v živo ogledali na Kanalu A in VOYO.

Zabavna dejstva o odbojki:

Odbojka (v originalu volley ball) se je prvotno imenovala mintonette. Ime je navdahnila oblika igrišča, ki spominja na tistega iz badmintona, a se je Morgan kasneje strinjal, da se športno panogo preimenuje v nekaj, kar bolj odseva naravo športa. Kot eno besedo so jo začeli uporabljati leta 1952.

Če je točen čas nastanka odbojke jasen, obstaja nekaj nejasnosti glede žoge za odbojko. Prvo je izdelalo podjetje Spalding, a nekateri pravijo, da je bilo to leta 1896, spet drugi, da leta 1900.

Odbojka je tudi v Sloveniji priljubljena prostočasna dejavnost.
Odbojka je tudi v Sloveniji priljubljena prostočasna dejavnost. FOTO: Dreamstime

Pred pojavom žoge za odbojko, so odbojko igrali z dušo košarkarske žoge.

Sprva so bila pravila zelo preprosta in še nista veljali pravili treh dotikov (sprejem, podaja, udarec) ter šestih igralcev. Igralci so zgolj morali žogo ohraniti v zraku, točka pa je bila oddana, ko je eni od ekip padla na tla.

Prvo uradno odbojkarsko tekmo so odigrali 7. julija 1986 na kolidžu Springfield.

Odbojka na mivki se dva na dva igra od leta 1930.
Odbojka na mivki se dva na dva igra od leta 1930. FOTO: Dreamstime

Sprva je bilo treba za osvojitev niza doseči 15 oz. 21 točk, točko pa je ekipa lahko osvojila le na svoj servis.

Servis so prvič vpeljali leta 1916 na turnirju na Filipinih. Servis so takrat imenovali bomba, serverje pa bomberinase.

Prva leta se odbojka ni igrala s posebno žogo.
Prva leta se odbojka ni igrala s posebno žogo. FOTO: Dreamstime

Do leta 1920 je odbojka postala globalni šport, takrat pa se je uveljavilo tudi pravilo treh dotikov in že dovoljeval tudi skok servis.

Prvi uradni dvoboj odbojke na mivki z dvočlansko ekipo se je odigral leta 1930. Odbojka na mivki se je igrala že prej – prva igrišča so nastala že v dvajsetih letih v Santa Monici (Kalifornija) – a šele takrat je Paul Johnson prišel na idejo, da bi se igrala v tem formatu.

Odbojka je na olimpijskih igrah debitirala leta 1964 v Tokiu. Prvič se je na olimpijadi sicer pojavila že leta 1924 v Parizu, a kot resen šport je niso obravnavali vse do Tokia.

Skok servis je bil dovoljen naknadno.
Skok servis je bil dovoljen naknadno. FOTO: Dreamstime

Prvo svetovno prvenstvo v odbojki za moške je bilo organizirano leta 1949, leta 1952 pa še za ženske. Prvo evropsko prvenstvo je bilo organizirano že leto prej, in sicer leta 1948. Največ evropskih naslovov ima Rusija, ki je tudi branilka naslova. Pred tem so na evropski prestol sedli Francozi, ki so v finalu s 3 : 0 v nizih premagali Slovenijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376