Moskisvet.com
Ivan Rakitić

Športi z žogo

Največji garači med nogometaši

A.P.
10. 08. 2019 07.52
0

Ni skrivnost, da nekateri nogometaši na tekmo pretečejo precej več kot drugi. Prav tako drži, da nekateri ključni igralci v sezoni odigrajo precej več tekem kot drugi in da nekateri igrajo tudi za državni grb, zato so precej bolj obremenjeni kot drugi. Nekateri nogometaši na letni ravni odigrajo tudi 80 tekem in prepotujejo več kot 100.000 kilometrov. Kateri so največji garači? Seznam vas bo presenetil.

Nogometne sezone postajajo vse daljše in so razpotegnjene praktično čez vse leto. Nogometaši imajo zelo kratke počitnice, v katere so pogosto zajedajo prvenstva na reprezentančni ravni, razni turnirji/pokali, prijateljske tekme ipd. Igralci so iz sezono v sezono bolj obremenjeni. Zadnja raziskava je pokazala, da mrtva sezona traja manj kot dva tedna.

Odvisnik! Rakitić še naprej zapravlja za drage avtomobile
Preberi še
Odvisnik! Rakitić še naprej zapravlja za drage avtomobile

Raziskava svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro o obremenjenosti vodilnih nogometašev potrjuje pereče razmere.

Heung Min Son
Heung Min Son FOTO: Profimedia

Med najbolj obremenjenimi nogometaši je bil južnokorejski reprezentant in član Tottenhama, Heung Min Son, ki je v zadnjih 12 mesecih odigral kar 78 tekem in v tem času z reprezentanco prepotoval kar 110.600 kilometrov. Kar 72 odstotkov tekem je odigral v razmaku manj kot pet dni, kar je minimum, kolikor FIFPro priporoča za zadostno regeneracijo. V zimskem obdobju ni imel odmora niti en dan, poleti pa vsega 22 dni.

Lasse Schӧne
Lasse Schӧne FOTO: Profimedia

33-letni Lasse Schӧne (Ajax, Danska) je imel preteklo poletje med svetovnim prvenstvom in začetkom klubskih priprav na novo sezono vsega 14 dni predaha. Brazilski reprezentančni vratar Alisson Becker (Liverpool) je odigral 72 tekem (vse tekme v angleškem prvenstvu in Ligi prvakov) in z reprezentanco prepotoval 80.000 kilometrov. Tudi hrvaški reprezentant in zvezdnik Barcelone, Ivan Rakitić, je imel napornih 12 mesecev, saj je 72 odstotkov od 68 odigranih tekem odigral brez priporočenega petdnevnega premora med tekmami.

Sadio Mané
Sadio Mané FOTO: Profimedia

Tudi Senegalec Sadio Mané (Liverpool) je imel naporno leto, saj je odigral 70 tekem in z reprezentanco prepotoval 100.000 kilometrov. V vsem letu je imel le 22 prostih dni.

FIFPro nogometašem priporoča večtedenske predahe med sezonama, da bi se izognili poškodbam in se optimalno pripravili. Poleti naj trajajo vsaj štiri tedne, med sezono pa dva. Klubom priporočajo, da nogometašem karseda omejijo število tekem, ki si sledijo v razmaku manj kot pet dni, in razmislijo o uvedbi zgornje meje odigranih tekem na sezono, da bi se izognili poškodbam in ohranili vrhunsko formo.

Ivan Rakitić
Ivan Rakitić FOTO: Profimedia

Koledar tekem postaja vse bolj zgoščen in pritisk na nogometaše vse večji. Marsikateri ključni igralci so zato na limitu, saj nimajo zadostnega počitka in možnosti regeneracije, kar lahko vodi do slabših predstav, ki vplivajo tudi na psiho, zato FIFPro poziva odgovorne, da zavarujejo zdravje nogometašev in s tem zaščitijo njihovo zdravje in kariero.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382