Moskisvet.com
Oleksij Sereda

Šport

Prvak pri 13 letih: ukrajinski čudežni deček osupnil svet

A.P.
12. 08. 2019 08.58
0

Šport piše neverjetne zgodbe in eno takšnih je na evropskem prvenstvu v skokih v vodo spisal ukrajinski ''čudežni deček'' Oleksij Sereda, ki je postal najmlajši nosilec najbolj žlahtnega odličja na evropskih prvenstvih v skokih v vodo. To mu je uspelo pri vsega 13 letih!

Pri samo 13 letih in 7 mesecih je Oleksiju Seredi uspelo zmagati na evropskem prvenstvu v skokih v vodo, s čimer je postal najmlajši skakalec v zgodovini s takšnim dosežkom. Konkurenco je pokoril s skoki z 10-metrskega stolpa. Prvi je bil že v predtekmovanju, v finalu pa je pred 2.000 navdušenimi domačimi navijači v dvorani Liko Sports Centre s šestimi izjemnimi skoki dokončal delo kot najbolj izkušen tekmovalec. S 488,85 točke je za seboj pustil Francoza Benjamina Auffreta (474,90) in Rusa Ruslana Trnovoiija (445,25).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kako presenetljivo jeklene živce je imel, priča dejstvo, da so po četrtem mestu na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji (Gwangju) vsi pričakovali, da bo na evropskem prvenstvu zlat. Pred njim je bila izjemno težka naloga, saj je bila težavnostna stopnja njegovih skokov precej nižja od tekmečevih, zato je 151-centimetrski in 43 kilogramov težki mladenič potreboval šest popolnih skokov brez ene same napake. Konkurenti so grešili kot za stavo in na koncu sta se za naslov udarila z branilcem naslova iz leta 2017, ki je 10 let starejši. S tem si je mladi Ukrajinec privozil tudi olimpijsko vozovnico za Tokio. "Vesel sem, da sem končal na prvem mestu. Moj tretji skok ni bila tako dober, z drugimi sem zadovoljen. Ne morem reči, da pred tekmovanjem nisem bil nervozen. Če tega niste prepoznali, ste bili v zmoti. Bil sem nervozen, kot vsi ostali. Osredotočil sem se na svoje skoke, želel sem ostati zbran in izključiti vsako možnost napak," je po zmagi dejal novopečeni evropski prvak. "Svojo nalog sem želel opraviti karseda dobro in se ne ozirati na rezultate," je svojo taktiko pojasnil mladenič, s čigar zmago je Ukrajina izpolnila olimpijsko kvoto. To je bila njegova druga medalja na prvenstvu – še prej je bil srebrn v sinhronih skokih mešano.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čeprav je Sereda prvak postal pri rosnih letih, pa rekorda ni porušil za več let, ampak zgolj za nekaj mesecev, saj si je pred tem rekord s 13 leti in 10 meseci lastil Britanec Tom Daley, ki je svet osupil marca leta 2008 v Eindhovnu, evropski naslov pa leto kasneje nadgradil s svetovno krono. Na evropskem prvenstvu v skokih v vodo, ki je potekalo v ukrajinskem Kijevu, je bila sicer najuspešnejša Rusija, ki je osvojila šest zlatih medalj, skupaj pa 12.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382