Moskisvet.com
Barcelona in slovenski navijač

Šport

Kakšno darilo! Messi Slovencu uresničil življenjske sanje.

A.P.
13. 09. 2019 13.43
3

Le redko kdo ima to srečo, da svojega idola sreča v živo. Le redki imajo to srečo, da dobijo njegov avtogram, še manj je tistih, ki od svojega vzornika prejmejo čestitko za rojstni dan – v živo. Eden izmed teh, kot diamant redkih srečnežev, ki se jim je uresničilo vse našteto, je Slovenec Martin Račič, ki je v živo spoznal nogometno božanstvo z imenom Lionel Messi in svetu še enkrat več dokazal, da se vse da, če se hoče.

Če si nekaj res močno želiš, se ti bo uresničilo. Marsikomu se to zdi zgolj puhlica, a ne za Martina Račiča, ki je trmasto verjel v svoje sanje in jih sredi Barcelone tudi dosanjal. Uresničile so se mu sanje vsakega navijača Barcelone, saj je v živo spoznal nogometnega velemojstra Lionela Messija.

Še zadnji manjkajoči del sestavljanke.
Še zadnji manjkajoči del sestavljanke. FOTO: osebni arhiv

A če se mora večina navijačev zadovoljiti s tem, da Argentinca gleda tekati po zelenici, je Trboveljčana na njegov 28. rojstni dan doletela prav posebna čast. Od po mnenju mnogih najboljšega nogometaša vseh časov je dobil ne le podpisan dres in z njim posnel skupno fotografijo, nogometni Mozart se mu je podpisal tudi na nogo, Račič pa je sled 'alkoholca' že zamenjal za črnilo s katerimi tetoverji rišejo tetovaže. Poleg Messija je v živo spoznal tudi številne druge zvezdnike Barcelone in njihove jeklene konjičke.

Račič v družbi samuela Umtitija.
Račič v družbi samuela Umtitija. FOTO: osebni arhiv

Svoje navdušenje je delil na Facebooku, kjer je orisal ozadje zgodbe, ki je pripeljala do uspeha. Seveda se mu sanje niso uresničile čez noč. ''Zadnjih 5 let sem se trudil in napisal cca. 500 sporočil, e-mailov, zavrtel par klicev in še in še,'' začenja svojo zgodbo Račič.

Prej ...
Prej ... FOTO: osebni arhiv

''Vse se je začelo z željo in izzivom ali lahko dobim podpisan dres kakšnega nogometaša Barcelone. Nič, pojdimo v akcijo. Kako začeti, kje začeti, koga poiskati? Odgovor na to – družbena omrežja. Facebook in posebej Instagram sta tista, ki sta mi dala upanje za te stvari. Komuniciral sem z n-timi osebami – nekateri so me ignorirali, nekateri obljubljali prazen nič, tretji pa so tisti, ki ti zares pomagajo. Teh omenjenih je peščica in jih lahko preštejem na prste ene roke. Podpisan dres Cesca Fabregasa je bil moj prvi dres in tega se ne pozabi nikoli. Nato, sem prišel v rutino in začel zbirati podpisane drese kot za šalo, ker sem poznal princip,'' je svoje ''začetke'' opisal Račič, ki je dal nato v prestavo višje.

... vmes ...
... vmes ... FOTO: osebni arhiv

''Je možno priti do koga in se slikati? Ljudje znotraj kluba so mi zatrdili, da je to misija nemogoče!'' A ta košarica ga ni ustavila in pol desetletja kasneje je po zaslugi skrivnostne osebe z visoko funkcijo v klubu dobil dovoljenje za vstop v trening kompleks Barcelone. ''Verjetno sem eden redkih ljudi na svetu, ki je imel možnost ogleda treninga B ekipe. Po treningu me je prijatelj spustil tudi v svojo pisarno, kjer sem imel priložnost govoriti in spoznati očeta Sergio Busquetsa.''

Zakaj Messi uvodne minute žoge niti ne povoha?
Preberi še
Zakaj Messi uvodne minute žoge niti ne povoha?

Takrat se je šele dobro zavedal, kaj mu je pravzaprav uspelo. ''Varovanje na nivoju, prepovedano slikanje na treningu, avtorizacija itd. Sedaj mi je jasno kaj pomeni 'profesionalni klub'. Zvečer pred treningom prve ekipe pa ob vhodnih vratih ljudje iz Gvatemale, Maroka, praktično celega sveta, čakajo, da bi se s kom slikali, če bi jim ustavil z avtom. Sam sem prišel v glavno halo. Noro! Po nekaj minutnem čakanju so naju spustili še do dvorišča, kjer imajo nogometaši parkirane avtomobile.''

... potem.
... potem. FOTO: osebni arhiv

Sledil je šok. Če so se preostali člani prve ekipe pripeljali v svojih sponzoriranih ''makinah'', se je sloviti branilec Gerard Piqué in mož pevke Shakire na trening pripeljal z gorskim kolesom za spust. Nogometaši so za fotografiranje z ''izbranci'' običajno na voljo, ko se s treninga vračajo proti avtomobilom. ''In nato se je začelo, slika za sliko ...,'' je zapisal Račič. ''Po petih letih truda sem prišel na svoj račun.''

Gerard Piqué se je na trening pripeljal na dveh kolesih.
Gerard Piqué se je na trening pripeljal na dveh kolesih. FOTO: osebni arhiv

Podpis na mečno mišico ni bil naključje, saj si je Račič pred srečanjem z Messijem obril ta del noge, saj je želel morebitni avtogram spremeniti v trajen spomin (beri tetovažo). Tudi ta želja se mu je, kot rečeno, uresničila. ''Leo se mi je smejal, podpisal na nogo in evo ga – tatu!'' je bil vzhičen eden največjih, gotovo pa najsrečnejši navijač Barcelone, s katerim je zaokrožil najbolj nor rojstni dan v svojem življenju, ki si ga bo zapomnil celo življenje, nanj pa ga bo spominjala tudi edinstvena tetovaža.

Račič je nasmejal tudi ''nesrečnega'' Philippa Coutinha.
Račič je nasmejal tudi ''nesrečnega'' Philippa Coutinha. FOTO: osebni arhiv

Vredno je deliti tudi njegovo anekdoto s podpisanimi dresi ''zlate'' Barcelonine generacije, ki je pustošila po zelenicah v času trenerja Pepa Guardiole, ki je z Blaugrano osvojil vse kar se osvojiti da. Sanjsko zbirko je zaokrožil dres Pedra Rodrigueza.

Ob njem se je ustavil tudi Ivan Rakitić.
Ob njem se je ustavil tudi Ivan Rakitić. FOTO: osebni arhiv

''Dres Pedra je 22. v moji kolekciji. Kako sem prišel do zadnjega dresa? Zopet zanimiva 'štorija'. Nisem vedel, kako prit do Pedra, pa sem si rekel, da kontaktiram njegovega brata. Mojster mi s prve odpiše, poslal sem mu dres in Pedrito mi ga je podpisal. To je to – včasih so rekli 'simpl k pasulj'. Šalo na stran, v teh 22-ih podpisanih dresih je na ure neprespanih noči, napisanih emailov in sporočil. Ampak na koncu se je splačalo!''

Dres je Račič ponosno razprl tudi pred Ousmanom Dembéléjem.
Dres je Račič ponosno razprl tudi pred Ousmanom Dembéléjem. FOTO: osebni arhiv
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382