Moskisvet.com
Barcelona je brez Messija sezono začela s porazom.

Šport

Bitko med Messijem in Ronaldom odločil superračunalnik

A.P.
24. 08. 2019 08.41
2

Debate o tem, kdo je boljši, Lionel Messi ali Cristiano Ronaldo, kar ne morejo in ne morejo potihniti. Nedavno je olja na ogenj prilil sam Ronaldo, ki je dejal, da je Messi sicer sijajen, da pa je on igral za različne klube in z njimi osvojil Ligo prvakov ter bil najboljši strelec najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja šest sezon zapored. Kmalu zatem je dodal, da brez čudežnega Argentinca ne bi bil to, kar je: ''Zaradi Messija sem postal boljši nogometaš. Tu ni dvoma. Ko sem osvajal lovorike, me je bodril, jaz pa sem mu to vračal, ko je pokale dvigal on."

"Izjemno cenim njegove dosežke. Lionel je že nekajkrat spregovoril o najinem rivalstvu in dejal, da je bil razočaran, ko sem zapustil Španijo, saj se je s tem spremenilo tudi najino rivalstvo. Messi je vedno cenil vse, kar sva skupaj doživela na igriščih," je Argentincu na dušo popihal Cristiano Ronaldo.

Ronaldo z Juventusom na Apeninskem polotoku lovi 36. zvezdico v Serii A.
Ronaldo z Juventusom na Apeninskem polotoku lovi 36. zvezdico v Serii A. FOTO: Profimedia

Za kako dominantna nogometaša gre, pričajo statistični podatki zadnjega desetletja, kjer nimata resne konkurence. Ko ju primerjamo z drugimi, ni debate o tem, kdo je boljši, ko ju primerjamo med seboj, se svet ne more zediniti, saj srce navijača bije bodisi za enega, bodisi za drugega in vidi samo tisto, kar hoče videti. Zato so na belgijski univerzi KU Leuven skupaj s strokovnjaki za podatke pri SciSports vprašanje namesto strokovnjakom in športnim navdušencem zastavili superračunalniku, ki v zadevi ni čustveno vpleten. Do nedvoumnega odgovora so prišli na podlagi formule VAEP (Valuing Actions by Estimating Probabilities), ki ne pušča prostora za subjektivna mnenja in ne upošteva zgolj golov, asistenc in lovorik, pač pa številne druge prvine, ki krasijo nogometaševo statistiko in so v teh debatah pogosto zapostavljene.

Zakaj Messi uvodne minute žoge niti ne povoha?
Preberi še
Zakaj Messi uvodne minute žoge niti ne povoha?

''Vrednost nogometaša pogosto določamo s številom golov in asistenc,'' je dejal univerzitetni profesor Jesse Davis. ''Gol je zelo redek pojav, saj je tekma v povprečju sestavljena iz 1.600 potez. Naš model je upošteval strele, podaje, preigravanja, odvzete žoge ..., na podlagi katerih smo izračunali vrednost nogometaša.''

Messi in Ronaldo sta v zadnjem desetletju pobrala večino lovorik in tekmecem v glavnem puščala zgolj drobtinice.
Messi in Ronaldo sta v zadnjem desetletju pobrala večino lovorik in tekmecem v glavnem puščala zgolj drobtinice. FOTO: Profimedia

Z omenjeno formulo so analizirali podatke Messija in Ronalda od sezone 2013/14 do lanske sezone, ko je Ronaldo zapustil vrste "belege baleta" (Real Madrid) in se preselil k stari dami (Juventus). In kdo je izšel kot zmagovalec? Kdo je največji vseh časov? Superračunalnik ni pustil kančka dvoma – Messi, ki je dosegel oceno 1,21, Ronaldo pa zgolj 0,61. Ključno razliko med večnima rivaloma je Messi naredil po sezoni 2015/16, ko je končal mrtvi tek.

Gordijski vozel je presekal superračunalnik.
Gordijski vozel je presekal superračunalnik. FOTO: Profimedia

Konkurenčna prednost Messija je, da imajo njegovi goli visoko vrednost, kar je v nogometu redek pojav. Mnogi nogometaši so na zelenici zelo dejavni, a njhove poteze nimajo pravega ''haska'' (beri nizko vrednost). Tak primer je Francoz Paul Pogba. Potem so tu igralci, ki so redko pri žogi, a so izjemno učinkoviti. Tipični primeri so Britanec Harry Kane, Egipčan Mohamed Salah in sloviti Portugalec, ki imajo nos za gol, a jih v osnovi krasijo le goli in, z izjemo Kana, preigravanja. Messi je v svoji ligi. Argentinec vse počne v izobilju – veliko je pri žogi, a tudi pogosto trese mrežo nasprotnika. Mnogo bliže Messiju je po VAEP kriteriju sveža pridobitev Reala, Belgijec Eden Hazard, ki ima oceno 0,64 in je glede na tip nogometaša precej bolj podoben Messiju kot Ronaldu.

Barcelona je brez Messija sezono začela s porazom.
Barcelona je brez Messija sezono začela s porazom. FOTO: Profimedia
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382