Moskisvet.com
Zabavna dejstva

Skrivnosti

Vznemirljiva dejstva o vsakdanjih stvareh, ki bodo spremenila vaš pogled na svet

M.S.
08. 12. 2022 05.00
0

Razkrivamo zanimiva dejstva o vsakdanjih stvareh, po katerih na svet ne boste več gledali enako.

Svet je prepoln skrivnosti, ki se skrivajo na vsakem koraku, ne le na dnu morja, v jamah, divjini in piramidah. Že tako vsakdanji fenomeni kot so solze, ponujajo odgovore, ki fascinirajo.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vsi, ki ste med fotografiranjem kdaj uporabili bliskavico, poznate učinek rdečih oči. Do pojava rdečih oči na fotografijah pride zaradi odboja svetlobe od očesne mrežnice, ki je prekrvavljena s tankimi žilami. Če posvetimo v očesno ozadje, se odbije temno oranžna svetloba. Na ta način se bela svetloba iz bliskavice vrne kot rdeča in se kot taka prenese na fotografijo. Fotoaparati danes to rešujejo s predbliskom, ki omogoči, da se zenica pravočasno skrči.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Ste vedeli, da je vaša podlaket, torej del roke med komolcem in zapestjem, enako dolga kot vaše stopalo? Temu podatku se imamo zahvaliti italijanskemu polihistorju Leonardu da Vinciju, ki se je detajlno ukvarjal z anatomijo človeškega telesa in je tudi avtor znamenite risbe Vitruvijev človek.

Zrak na obremenjenih podzemnih železnicah v 15 odstotkih sestavljajo delci človeške kože. Večina teh prihaja iz predela pete in glave, ducat odstotkov pa prispevajo ušesni kanal, pazduha, hrbet in popek. Čeravno gre za precej nagnusno dejstvo, pa delci mrtve kože ne predstavlja zdravstvene grožnje.

Metro postaje imajo nenavadno sestavo zraka.
Metro postaje imajo nenavadno sestavo zraka. FOTO: Dreamstime

Avtor ameriške zastave je bil 17-letni Bob Heft, ki je zastavo ustvaril za šolski projekt leta 1958 in zanjo dobil oceno B-. V našem šolskem sistemu bi bila to ocena prav dobro, točneje -4.

Ameriška zastava je bila plod šolskega projekta.
Ameriška zastava je bila plod šolskega projekta. FOTO: Dreamstime

Tudi voda v plastenki ima na embalaži naveden rok uporabnosti, to je datum, do katerega jo je priporočljivo porabiti. A ta ne velja za vodo, saj se sama od sebe ne more pokvariti, pač pa za plastenko, ki po določenem obdobju začne v vodo sproščati kemikalije. To nujno ne pomeni, da bo tekočina postala toksična, lahko pa spremeni njen okus.

Tudi voda ima rok trajanja.
Tudi voda ima rok trajanja. FOTO: Dreamstime

Če bi človek lahko prodal vsak organ in vse kemikalije v telesu, bi s prodajo zaslužil kar 41 milijonov evrov.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Test nosečnosti lahko presenetljivo uporabljajo tudi moški, a ne za ugotavljanje nosečnosti, pač pa raka na modih. Če je test pozitiven, ima moški raka mod.

Marsikateri letalski potnik se zmrduje nad dejstvom, da je letalska hrana brez okusa. To v resnici ne drži, saj se med letom zaradi suhega zraka in nizkega pritiska občutljivost brbončic zmanjša do 30 odstotkov.

Je letalska hrana neupravičeno na slabem glasu?
Je letalska hrana neupravičeno na slabem glasu? FOTO: Dreamstime

Računalniška tipkovnica je pravo leglo bakterij. Če se ob uporabi javnega stranišča trudite, da se čim manj dotikate stvari okoli sebe, bodite tako pozorni tudi naslednjič, ko boste uporabljali ''javno'' tipkovnico. Znanstveniki so na njih našli najrazličnejše bakterije, streptokoke, stafilokoke in druge patogene. Tipkovnice so dokazano bolj umazana od javne straniščne deske. V povprečju naj bi imela 20.598-krat več bakterij od deske. Še huje se je odrezala računalniška miška, ki ima 45.670-krat več bakterij kot straniščna deska.

Tipkovnice so pravo leglo bakterij.
Tipkovnice so pravo leglo bakterij. FOTO: Dreamstime

Ste vedeli, da lahko mavrica nastane tudi ponoči? Ne le sonce, izvor svetlobe je lahko tudi Luna. Gre za fenomen imenovan lunina mavrica, ko dežne kapljice osvetli Zemljin naravni satelit. Je redko opazna in je za razliko od klasične mavrice videti bela, saj je človeško oko premalo občutljivo in v temi težje loči barve, čeravno ima tudi nočna mavrica poln spekter barv.

Bela mavrica nastane tudi v megli.
Bela mavrica nastane tudi v megli. FOTO: Dreamstime

Solze imajo različno molekularno sestavo, saj služijo različnim namenom. Ločimo tri različne vrste in sicer bazalne (ščitijo in vlažijo oči), refleksne (nastanejo, ko oči pridejo v stik z dražilno snovjo kot je čebula) in čustvene oz. ''človeške'' (ko nas preplavijo močna čustva). Ste vedeli, da so pod mikroskopom solze različne tudi glede na naše čustveno stanje? Solze sreče in solze žalosti so tako samo navzven enake, ne pa tudi pod povečevalom.

Solze sreče in žalosti imajo pod mikroskopom drugačen podpis.
Solze sreče in žalosti imajo pod mikroskopom drugačen podpis. FOTO: Dreamstime

Nalepke na sadju in zelenjavi niso za okras, saj pogosto razkrivajo, kjer je bil artikel vzgojen. Če ima koda štiri številke, to pove, da je bil artikel vzgojen s pomočjo umetnih gnojil in pesticidov, če ima pet številk in je prva številka 9, pa je bilo živilo ekološko vzgojeno. Verjetno tudi niste vedeli, da so te nalepke užitne in vam jih pred zaužitjem sadeža oz. zelenjave ni treba odstranjevati.

Številno tuje sadje ima jedilne nalepke.
Številno tuje sadje ima jedilne nalepke. FOTO: Dreamstime

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328