Moskisvet.com
Selfie vs. posie

Novice

To si drugi v resnici mislijo o vaših selfijih

A.P.
27. 08. 2019 07.15
1

Bodite še tako dobrega videza ali na fotografiji videti še tako dobro, objavljanje selfijev meče slabo luč na vas.

Ste vedeli, da si z objavljanjem selfijev delate več škode kot koristi? Kot je pokazal nedavni eksperiment, tisti, ki na družbenih omrežjih redno objavljajo selfije, izpadejo manj všečni, manj uspešni, manj samozavestni oz. bolj negotovi in manj družabni. Te negativne lastnosti so bile še toliko bolj poudarjene pri tistih, katerih selfiji so bili osredotočeni na zunanji videz – tak primer je selfie v ogledalu. ''Čeprav je šlo za podobno vsebino, kot je fotografija s potovanja, so bila mnenja o osebi, ki je posnela selfie, negativna, o tisti, ki je pozirala nekomu drugemu (t. i. posie), pa pozitivna,'' razlaga psiholog Chris Barry z washingtonske državne univerze.

Selfie vs. ...
Selfie vs. ... FOTO: Dreamstime

Gre za edinstvene izsledke, saj se je večina raziskav do zdaj osredotočila na avtorje objav in ne ljudi, ki te objave vidijo in jim ''sodijo''. Mnoge so iskale povezavo med narcisizmom in selfiji, a kot razlaga Barry, sami niso odkrili nič, kar bi to teorijo potrjevalo. ''To nam je dalo misliti, zato smo opravili drugo vrste študijo.''

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V dve skupini so razdelili študente iz dveh različnih in oddaljenih univerz. Skupina 30 študentov je izpolnila osebnostni obrazec in raziskovalcem dovolila dostop do zadnjih 30 objav na Instagramu. Ti so objavo kategorizirali bodisi kot selfi oz. posie in določili tip objave – poudarek na zunanjem videzu, odnosu, dogodku, aktivnosti ali dosežku. Ti profili so romali na naslove 119 študentov iz druge univerze, ki so osebnosti ocenjevali na podlagi 13 osebnostnih lastnosti, kot so samopodoba, ekstravertiranost, uspeh in egocentričnost.

... posie
... posie FOTO: Dreamstime

V očeh študentov so bili tisti, ki so objavili več posiejev, višje ocenjeni, in sicer kot ljubitelji narave, z višjo samopodobo, bolj uspešni, prijaznejši in bolj všečni. Selfiji po drugi strani so bili deležni precej bolj negativnega odziva. Raziskovalci ne poznajo točnega vzroka za to, a domnevajo, da gre za naravo fotografije, saj so posieji v svojem bistvu precej bolj naravni in je oseba na njih boljši približek samemu sebi v resničnem življenju. Posieji torej izpadejo bolj pristni oz. manj izumetničeni, zaradi selfija pa izpademo egocentrični, čeprav ga nismo objavili iz narcisističnega vzgiba.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Raziskovalci so ugotovili še, kako varljiv je svet. Posieji so v resnici tesneje povezani z grandioznim narcisizmom kot selfiji. Enako velja za tiste, ki trpijo za fenomenom FoMo (strahom, da bi kaj zamudili). Dodaten trud – zavajajoči posie namesto selfija – očitno prinaša rezultate, saj so se tisti, ki so jih študenti označili s pozitivnimi atributi, izkazali za bolj nevrotične.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382