Moskisvet.com
Multitasking raziskava

Novice

Leta smo mislili, da so ženske v tem boljše od moških ...

A.P.
19. 08. 2019 15.45
1

Dolga leta smo bili prepričani, da so ženske boljše pri opravljanju več opravil hkrati kot moški, vendar pa je najnovejše raziskava pokazala, da temu ni tako.

Leta smo mislili, da so ženske boljše v multitaskingu kot moški, vzrok za to pa naj bi bilo dejstvo, da so naši možgani različno prepleteni. Raziskava opravljena v HSE nevrolingvističnem laboratoriju je pred časom pokazala, da moški rabijo več energije in več aktivnih delov možganov kot ženske, da preusmerijo svojo pozornost iz ene naloge na drugo, kar morda drži, ne drži pa, da so ženske boljše v opravljanju več opravil hkrati, saj spol pri tem ne igra nobene vloge.

Končno priznale! Ženske o seksu sanjajo tako pogosto kot moški!
Preberi še
Končno priznale! Ženske o seksu sanjajo tako pogosto kot moški!

Vsaj tako gre sklepati po izsledkih raziskave nemških znanstvenikov pod vodstvom Patricie Hirsch iz inštituta za klinično psihologijo na univerzi v Aachnu. Do spoznanja so prišli na podlagi testa na 98 moških in žensk. Kot se je izkazalo, imata spola enako zmožnosti začasnega prepletanja kognitivnih procesov.

Da so ženske boljše v ''multitaskingu'' je zgolj urbani mit.
Da so ženske boljše v ''multitaskingu'' je zgolj urbani mit. FOTO: Dreamstime

Raziskovalci so testirance sprva podvrgli dvema nalogama hkrati, v naslednji fazi pa so morali preklapljati med različnimi nalogami. Pri obeh testih so črke razvrščali med soglasnike in soglasnike ter številke med sode in lihe in sicer s kazalcem in sredincem. Pri tem so merili reakcijski čas in točnost zadetkov.

Kot se je pokazalo, ima opravljanje več nalog hkrati enako ''ceno'' pri obeh spolih, zato raziskovalci ne morejo trditi, da obstaja razlika pri sposobnostih multitaskinga med spoloma. To potrjuje tudi nevropsiholog Lutz Jaencke, ki trdi, da evolucijsko razlika nima smisla, saj ni genetsko osnovana.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382