Moskisvet.com
ISIS kiksi

Novice

Kiksi s snemanja džihadistov: ko se zalomi teroristom

A.P.
16. 08. 2019 07.17
13

Propaganda s pomočjo videoposnetkov ni izum islamskih teroristov, v času nacizma jo je z dokumentarnim filmom Triumf volje na tron povzdignila že slovita Leni Riefenstahl. Med džihadisti je to metodo najprej uporabila Al Kaida, skrajna sunitska milica Islamska država pa je strategijo propagandnega materiala povzdignila na novo raven in pri tem začela uporabljati celo hollywoodske prijeme. A vedno ne gre po načrtih, in če ste mislili, da posnetki, s katerimi džihadisti terorizirajo svet, nastanejo že v prvem poskusu, se motite. Tudi teroristi pred kamero pozabijo besedilo ali jih prekine glasno ptičje žvrgolenje.

Propagando ustrahovanja je izumil že hunski poglavar Atila. V starem Rimu so ga imenovali kar bič božji oz. šiba božja. ''Ta surov način komunikacije so uporabili, ker so želeli doseči šok. To je brutalen koncept, a je premišljen. Druge verske oz. etnične skupine so zastrašili, in ko so začeli napredovati, so vsi začeli bežati čez mejo v Turčijo. Hočejo se prikazati kot vojaško uspešne – čeprav to zares niso – posnetki pa imajo tudi vlogo zastraševanja nasprotnika," je pred časom o propagandnih videih dejal Klemen Grošelj. ''Posnetki obglavljanja so zelo premišljeni in se vedno končajo v trenutku, ko pride do obglavljanja. Zakaj? Ker je to zelo ogabno početje, in če bi to prikazali do konca, bi ljudi odvrnilo. To prepustijo domišljiji in grozi. To, kar si ljudje predstavljajo, ima zastraševalni učinek.'' Številne posnetke celo poimenujejo, kot da gre za akcijski film zahodne produkcije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A tako kot hollywoodski igralci tudi smrtno resni džihadisti pred kamero kdaj zamočijo. Posnetki iz zakulisja snemanja propagandnih videov teroristov pričajo, da tudi ti kdaj pozabijo svoje besedilo ali jih med snemanjem kaj prekine. V najnovejšem posnetku, ki je priplaval na površje, vidimo jemenskega rekruta Islamske države, ki se moti med prisego, snemanje pa zmoti tudi glasno ptičje žvrgolenje. Posnetek je nastal leta 2017, ko je IS še obvladal Irak in Sirijo in novačil rekrute izza meje, odkrila pa ga je dr. Elisabeth Kendall z oxfordske univerze. Posnetek je sicer objavil Hidaya Media, ki je povezan z Al Kaido, rivalsko džihadistično organizacijo IS, ki sta kot pes in mačka. Mimogrede. Teroristu s posnetka je pozneje uspelo posneti uporaben kader, ki je končal v propagandnem videu, izdanem septembra leta 2017, na katerem kalifatu zaprisega kopica mladih rekrutov.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382