Moskisvet.com
Veliki zaslužki v 'socialnem' oglaševanju - 2

Zanimivo

Veliki zaslužki v 'socialnem' oglaševanju

R.B.
06. 12. 2010 14.17
1

Socialna omrežja so izredno popularna. Kjer je velika popularnost, pa je tudi kapital, še posebno povezan z oglaševanjem. Strokovnjaki napovedujejo velike zaslužke v oglaševanju v igrah, ki se igrajo znotraj socialnih omrežij.

Igre, ki so se v zadnjih letih začele pojavljati v največjem socialnem omrežju na svetu, so zasvojile milijone ljudi. Skupna lastnost vseh iger znotraj Facebooka je, da so preproste, zastonjske, zanje ne potrebuješ zapletene registracije in raznih piratskih kopij. Podobne igre so se pojavile že v preteklosti na raznih spletnih portalih, kot je newgrounds.com, vendar se njihova popularnost začenja kazati šele sedaj v 'Facebook evforiji'.

Farmville je izredno popularen in zanimiv za oglaševalce.
Farmville je izredno popularen in zanimiv za oglaševalce. FOTO: arhiv proizvajalca

Katere so torej najbolj popularne igre v Facebooku. Vsekakor ne moremo brez dveh preprostih simulacij, kot sta Farmville in Fishville. Farmville je že 'okužil' veliko ljudi. Samo na Facebooku jo igra okrog 70 milijonov ljudi, ima tudi 24,6 milijonov registriranih oboževalcev. Fishville je za Framvillom drugi proizvod podjetja Zynga in je v nekaj urah po zagonu imela že skoraj milijon aktivnih igralcev. Danes jo igra že blizu sedem milijonov ljudi. Velikansko popularnost je dosegla tudi tretja igra podjetja Zynga z imenom Mafia Wars. Mafijskih vojn se redno udeležuje okrog 45 milijonov ljudi, igra je tako kot prejšnji dve prišla tudi na operacijske sisteme najbolj uporabljanih mobilnih telefonov na svetu in kaže, da bo prišla tudi na navadne, v splet nepovezane računalnike.

Kjer je veliko ljudi, ki vsakodnevno klikajo po spletu, so tudi oglaševalci. Jasno je, da je alarm pri oglaševalcih začel zvoniti že pred leti, ko se je možnost oglaševanja na Facebooku šele začela razvijati. Danes pa številke govorijo svoje: Glede na analitični portal eMarketer je samo v ZDA v enem letu oglaševanje v socialnih omrežjih naraslo za 60 odstotkov. Vrednosti oglaševanja v Facebooku naj bi že letošnje leto krepko presegle milijardo ameriških dolarjev (750 milijonov evrov) in tako največje socialno omrežje približalo naslednjemu spletnemu mastodontu Yahooju (okrog 4 milijarde ameriških dolarjev – 3 milijarde evrov).

Češnjevi paradižniki nekega podjetja se v ZDA oglašujejo skupaj s Farmvillom.
Češnjevi paradižniki nekega podjetja se v ZDA oglašujejo skupaj s Farmvillom. FOTO: arhiv proizvajalca

Katera so po mnenju mnogih tista dejstva, ki privabljajo denar na socialna omrežja poleg velike obiskanosti? Oglaševalci dobro vedo, da je pomembno, kako izdelek umestijo med ostalo tematiko. Odlična ideja je interakcija z znamko, kar so v preteklosti v virtualnem svetu poskušali že pri Coca Coli, H&M in MTV. Dobro je vedeti, da imajo v ZDA nekatere spletne socialne vsebine že večjo bazo uporabnikov, kot jih imajo posamezne televizije in oddaje v osrednjem času gledanj, torej zgodaj zvečer. Samo v ZDA Farmville zvečer igra skoraj 35 milijonov ljudi, kar je več kot Top Model in ostali popularni realistični šovi.

Izdelki iz posameznih spletnih iger počasi prihajajo tudi v realnost, kjer z nakupom določenega izdelka lahko pridobite nekaj kreditov za omenjeno igro. Evropa je na tem področju še malce zadaj, če lahko tako rečemo. Vendar se tudi pri nas stvari obračajo v smer ameriškega načina. Bomo lahko v Farmvillu kmalu mleko prodajali Ljubljanskim ali kateri kolim drugim mlekarnam?

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497